Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το Φθινόπωρο το market test για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα. Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Τα δύο έργα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν συμπληρωτικά και με την ολοκλήρωση τους θα δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική αγορά, με θετικές επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην περιοχή. Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν οι υπουργοί, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Ενέργειας Τεμενούσκα Πέτκοβα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια.

Η προώθηση του IGB, όπως τονίσθηκε, σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της διαχειρίστριας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας ICGB Θεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο.

Πιο συγκεκριμένα:

-Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα αντίστοιχα εθνικά ΕΣΠΑ.

-Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο market test για την οριστική δέσμευση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για τη λειτουργία του έργου.

-Η αδειοδότηση βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και εκκρεμούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Σταθάκης και η κ. Πέτκοβα άνοιξαν τις εργασίες πολυμερούς συνάντησης για το έργο του πλωτού τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και αυτού του έργου. Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του θα πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB, που τοποθετείται στις αρχές του 2020. Προς τούτο, οι εμπλεκόμενες εταιρίες παρουσίασαν οδικό χάρτη για την τεχνική και επενδυτική ωρίμανση του έργου.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε