Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το μεγάλο ρίσκο πριν την «επιχείρηση γοητείας» στους τουρίστες – Γιατί «ανοίγει» πρόωρα η οικονομία

Το μεγάλο ρίσκο πριν την «επιχείρηση γοητείας» στους τουρίστες – Γιατί «ανοίγει» πρόωρα η οικονομία

Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο ανοίγματος της αγοράς στην χειρότερη καμπή της πανδημίας, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα σε κοινωνία και οικονομία. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευχαριστημένοι, αφού η κίνηση με την έκδοση του ομολόγου είχε μεγάλη δόση ρίσκου, αλλά τελικά φαίνεται ότι βγήκε σε καλό.

Μάλιστα θεωρούν ότι ανάλογες κινήσεις μπορεί να δείξουν τον δρόμο για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Το μεγάλο βήμα θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα αφορά το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Το αντίθετο μάλιστα. Η χώρα διανύει την χειρότερη περίοδό της από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία. Και όμως η κυβέρνηση παίρνει ένα ρίσκο τεράστιο προχωρώντας στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, πιστεύοντας ότι από την μία θα βρει ένα φάρμακο απέναντι στην έξαρση της πανδημίας και από την άλλη θα μπορέσει να προσφέρει αποσυμπίεση σε μία οικονομία που πραγματικά στενάζει.

Click4more Lockdown: Ώρα αποφάσεων για τη «χαλάρωση» – Διχασμένοι οι ειδικοί

Το αν θα τα καταφέρει ή όχι μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά σίγουρα η επιλογή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ένα ρίσκο, τόσο υγειονομικό, όσο και οικονομικό.

Το υγειονομικό είναι πασιφανές. Το στοίχημα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και βέβαια των διασωληνωμένων. Αυτό θα ήταν η ευτυχής κατάληξη, μίας ομολογουμένως παρακινδυνευμένης κίνησης.

Από την άλλη βέβαια οι συνέπειες μίας αποτυχίας θα είναι οδυνηρές, όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για την οικονομία.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μία πιθανή επιτυχία στο τολμηρό, κατά πολλούς εγχείρημα του ανοίγματος της αγοράς, θα φέρει πιο κοντά μία επιτυχή έκβαση στην επιχείρηση τουρισμός. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι να ανοίξει η αγορά του τουρισμού στα μέσα Μαΐου. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί το άνοιγμα της οικονομίας στο σύνολό της.

Διότι δεν πιστεύει κανείς, πως μπορεί να έρθει τουρίστας στην Ελλάδα, με την εστίαση κλειστή ή με το λιανικό εμπόριο κλειστό. Κατά συνέπεια θα πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και μετά να υπάρξει επιχείρησης γοητείας προς τους υποψήφιους τουρίστες.

Η άσκηση κατά συνέπεια μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ρίσκο μπορεί να βγει. Και αυτό διότι η καραντίνα σε όλο τον δυτικό κόσμο, φαίνεται να έχει αποτύχει ως φάρμακο απέναντι στη πανδημία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα.

Σήμερα θα υπάρξουν οι αποκαλύψεις για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι έχει ειπωθεί είναι σε επίπεδο σεναρίων και φημών. Από σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες και θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις