Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το μεγάλο στοίχημα του 2019 ακούει στο όνομα «έξοδος στις αγορές» – Ψάχνει επενδυτές στην Ν. Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το μεγάλο στοίχημα του 2019 ακούει στο όνομα «έξοδος στις αγορές» – Ψάχνει επενδυτές στην Ν. Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και της Ελλάδος είναι η έξοδος στις αγορές. Όλοι το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μπορεί να υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει στην διηνεκές και θα πρέπει σχετικά γρήγορα η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ξεκινήσει να δανείζεται από τις αγορές.

Και περισσότερο από όλους το γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο οι αγορές δείχνουν δύσπιστες απέναντι στην Ελλάδα και το δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Έχουν περάσει κάτι λιγότερο από τρεις μήνες από την έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο το 10ετές συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από το 4%. Η κίνηση μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες είναι μεταξύ 4,5% και 4,2%.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ ότι σε αυτά τα επίπεδα, απαγορεύεται ακόμη και η σκέψη για έξοδο στις αγορές και για τον λόγο αυτό όλοι οι επιτελείς του οικονομικού επιτελεί ρίχνουν όλο το βάρος στο να προσελκύσουν επενδυτές. Να πείσουν ότι η χώρα διαθέτει πρόγραμμα και σχέδιο για οριστική έξοδο από την κρίση και επιστροφής σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Μέσα στο επόμενο έτος υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες μπορούν μεν να καλυφθούν σε διαφόρους τρόπου, ωστόσο όλοι θα προτιμούσαν ένα σημαντικό μέρος αυτών να καλυφθούν από την έκδοση νέων ομολόγων, είτε 3ετών, είτε 5ετών. Το κατά πόσο αυτό θα συμβεί, είναι ένα ζητούμενο και θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού το υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας και να εκδόσεις ομόλογα μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν λήξεις ύψους 19,2 δισ.. Από αυτά τα 7,4 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια, τα οποία αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ομόλογα και δάνεια προς το ΔΝΤ όμως αθροίζονται σε παραπάνω από 11 δισ. ευρώ, μέρος τουλάχιστον των οποίων θα πρέπει σε συνθήκες «κανονικότητας» να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Οι τόκοι των 6,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση επίτευξης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ.
Αν και η Ελλάδα θεωρητικά έχει την πολυτέλεια να περιμένει καθώς διαθέτει το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δις. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αναζητήσει από τον Ιανουάριο του 2019 παράθυρο ευκαιρίας για έκδοση τουλάχιστον τριετών ή πενταετών τίτλων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβαίνει στις αγορές τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα για το χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές θα δοθεί από το οικονομικό επιτελείο στους επενδυτές σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιείται το 20ο συνέδριο «Invest in Greece» της «Capital Link». Στην «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, παρουσία ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων των δανειστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική η ελληνική πλευρά θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.
Οι τομείς πάνω στους οποίους πρόκειται να στρέψει τους προβολείς, πρώτα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (μήνυμα μέσω διαδικτύου) και εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, μεταξύ άλλων θα είναι: οι τράπεζες, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η αγορά των ακινήτων κλπ. Ομιλητές στο ίδιο συνέδριο θα είναι επίσης η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος πέρυσι στο ίδιο συνέδριο περιέγραψε το νέο μοντέλο φορολογικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, και ο επικεφαλής του Ορφανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Από την πλευρά των δανειστών στο βήμα του συνεδρίου θα ανέβουν ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και ο Μπόμπ Τράα, ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και ανεξάρτητος οικονομολόγος σήμερα.
Το χρονικό σημείο που πραγματοποιείται το συνέδριο είναι κομβικό για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, που το 2019 στοχεύει σε ανάπτυξη 2,5% από 2% φέτος αλλά εξαιτίας του μεγάλου στοιχήματος που έχει μπροστά της και συνδέεται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών. Η έξοδος σε αυτές δεν κατέστη δυνατή το τελευταίο τρίμηνο αφού οι επιβαρυντικές εξελίξεις στην Ιταλίας προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανεβάζοντας σημαντικά το κόστους του δανεισμού. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις του προϋπολογισμού κυρίως στο μέτωπο των υπερ – πλεονασμάτων για να αλλάξει η εικόνα στις αγορές των ομολόγων ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να καταστεί εφικτή η έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Σε ειδικό πάνελ του συνεδρίου, στο οποίο θα μετάσχει ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, θα αναλυθεί το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και εκεί αναμένονται συγκεκριμένες αναφορές για το πότε και πως θα δανειστεί η χώρα μας το 2019.
Στο σημερινό επίσημο γεύμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών θα απευθύνει κεντρική ομιλία ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.
Αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια ειδική εκδήλωση με τίτλο, “Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”, με την ελληνική αποστολή να χτυπά το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης, 11 Δεκεμβρίου, 2018, του Χρηματιστηρίου.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις