Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το Μινιόν «αναβιώνει» με νέο ρόλο – Γίνεται το «σωσίβιο» της Folli Follie

Το Μινιόν «αναβιώνει» με νέο ρόλο – Γίνεται το «σωσίβιο» της Folli Follie

Κομβικό ρόλο για τη διάσωση της Folli Follie αναλαμβάνει το άλλοτε κραταιό Μινιόν, καθώς μαζί με το ακίνητο του ομίλου στο Κορωπί που λειτουργούν αποθηκευτικοί κυρίως χώροι,  θα δοθούν ως ενέχυρα για να εξασφαλίσει ο όμιλος χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund Arena Investments.

H απόφαση αυτή ελήφθη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης κι ένα βήμα προτού επέλθει συμφωνία με τους ομολογιούχους της Folli Follie, ώστε στη συνέχεια, ο όμιλος να ενταχθεί στο άρθρο 106β και 106δ, για προστασία από τους πιστωτές κι επιστροφή στην κανονικότητα.  Το τοπίο αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» στα επόμενα 24ωρα, καθώς η ψηφοφορία των ομολογιούχων είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου.  

Τα επόμενα βήματα

Με την προοπτική για οριστική αποχώρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τα δρώμενα της Folli Follie,  πρώτη προτεραιότητα των ομολογιούχων, που κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας 399,5 εκατ. ευρώ σε ευρώ και ελβετικό φράγκο, είναι να εξασφαλίσουν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου. 

Click4more FF Group: Οι επενδύσεις και τα σχέδια, μετά την αποχώρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Στους όρους για την έγκριση χρηματοδότησης προβλέπεται η δέσμευση του Μινιόν, αφού θα ενεχυριαστεί, για την έκδοση δανείου από τους Αμερικανούς επενδυτές. Η επιλογή του ιστορικού πολυκαταστήματος δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα «ασημικά» του ομίλου, επειδή δεν διαθέτει οικονομικά «βάρη».   

Η μαύρη «επέτειος»

Η αγορά αναφέρει ότι η επαναφορά του Μινιόν στην επικαιρότητα και ο ρόλος «κλειδί» για τη διάσωση του Folli Follie Group δεν είναι τυχαία, καθώς γίνεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, «αναβιώνοντας» παλαιότερες μνήμες, όταν το αγαπημένο πολυκατάστημα «έσφυζε» από κόσμο και ζωντάνια.  Δεκέμβριος, ωστόσο του 1980, ήταν και ο μήνας που η επιτυχημένη πορεία διεκόπη βίαια, όταν από εμπρηστική ενέργεια, το κτίριο κάηκε ολοσχερώς. Στις 19 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από το «άδοξο» τέλος ενός πολυκαταστήματος, πρωτοπόρου για την εποχή του, που πολλοί θυμούνται ακόμα με νοσταλγία.

Σχετικά με το νέο ρόλο του Μινιόν, που σχετίζεται με τη «διάσωση» της Folli Follie, αποτέλεσε την αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο το σχέδιο επαναλειτουργίας του ως πολυκατάστημα, που κατά καιρούς είχε συζητηθεί. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον όμιλο, αναφέρουν, ότι το σχέδιο αυτό θα μετατεθεί για το μέλλον, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας, είχε σοβαρές επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο.

Όσον αφορά στα οικονομικά της Folli Follie, να σημειωθεί ότι  τα έσοδά της περιορίζονται στα 25 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ εξακολουθεί να εγγράφει ζημιές, που το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, η επιστροφή στην λειτουργική κερδοφορία θα φανεί από το 2022 και μετά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις