Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το παρασκήνιο της επιστολής Τσακαλώτου – Δεν θεωρείται σίγουρη η απόφαση σήμερα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το Euro Working Group καλείται να καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Ομως, ακόμα τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο για δύο λόγους.

Πρώτον δεν έχει σταλεί ακόμα η επιστολή Τσακαλώτου με την οποία λαμβάνεται η γραπτή δέσμευση για χορήγηση μόνο φέτος και όχι κάθε χρόνο του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, που σύμφωνα με πληροφορίες απαίτησαν οι δανειστές.

Η γραπτή δέσμευση είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, γιατί όπως λένε στο newsit.gr κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι δεν καλοβλέπουν την αποστολή της επιστολής, δεν είναι δυνατόν το απόγευμα της Τρίτης να διαμηνύει ο πρωθυπουργός από την Κρήτη ότι κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε με τα πλεονάσματα και που θα μοιράσουμε τον κόπο των Ελλήνων, καθώς και ότι μπορεί να είμαστε σε πρόγραμμα, αλλά είμαστε κυρίαρχο κράτος και την επομένη ο υπουργός Οικονομικών να στέλνει επιστολή στο Euro Working Group η οποία θα αναιρεί τις πρωθυπουργικές δηλώσεις.

Οι προαναφερόμενες θέσεις ερμηνεύονται και ως ένδειξη ότι κάποιοι θεωρούν ως επικοινωνιακό και πολιτικό λάθος την αποστολή επιστολής, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως δέσμευση και από ορισμένες πλευρές να ερμηνευτεί και ως ομολογία λάθους, που η κυβέρνηση δεν πήρε την άδεια των Θεσμών, εξέλιξη που στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν.

Ετσι, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εκτός των άλλων μπαίνει και ο χαρακτήρας και η φύση της επιστολής, η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί το Euro Working Group, αλλά να μην εκθέτει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Επίσης, οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι εκτός της επιστολής και προπαντός του χαρακτήρα και του περιεχομένου της, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δεν έχουν κλείσει και αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης μέσω τηλεδιάσκεψης αυτές τις ώρες.

Τέλος, το συμπέρασμα που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σίγουρη σήμερα μία ομόφωνη απόφαση του Euro Working Group.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε