weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τόμσεν: ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφώνησαν για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Τόμσεν: ΔΝΤ και ΕΚΤ συμφώνησαν για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

ΔΝΤ και ΕΚΤ κατέληξαν σε συμβιβασμό για τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018. Δεν υπάρχει ανησυχία του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ξεκαθάρισε ο Πολ Τόνσεν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου μάλιστα γνωστοποίησε ότι με την ΕΚΤ υπάρχει σύμπλευση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Χαρακτήρισε δε εποικοδομητικό το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ ήθελε να έρθουν νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αντί ενός πλήρους ελέγχου του ενεργητικού τους.

Στο περιθώριο συνεδρίου που διοργανώνει το ΔΝΤ στο Λονδίνο, ο Πολ Τόμσεν έκανε δηλώσεις σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. Στη δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα».

Τόμσεν: Κανένα πρόβλημα

«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα», αναφέρει ο Πολ Τόμσεν στη δήλωσή του.

«Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε.

Η «συμφωνία» ΔΝΤ – ΕΚΤ

Ο Τόμσεν υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ είχε «προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη». Αντίθετα, η ΕΚΤ «πρότεινε να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR)».

Και κατέληξε στη δήλωσή του: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Που διαφωνούσαν

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών για τον έλεγχο των τραπεζών ξεκίνησαν το καλοκαίρι.

Το ΔΝΤ είχε ζητήσει με την έκθεση του στις 20 Ιουλίου (staff report) για την κατ’ αρχήν έγκριση του ελληνικού προγράμματος να γίνει νέος έλεγχος ποιότητας ενεργητικού. Το λεγόμενο Asset Quality Review ή AQR. Ζητούσε επίσης και stress tests των ελληνικών τραπεζών πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος.

Σημείωνε ότι αν προέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ είχε εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία της. Κύκλοι της δήλωναν μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ (21.07.2017) ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές του σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες.

Απαντώντας σε επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η αντιπρόεδρος του SSM, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, υπογράμμιζε στις 30.06.2017ότι η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν παίρνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της Ε.Ε., κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον Οργανισμό.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι προγραμματισμένοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 επιτόπιοι έλεγχοι σε συστημικές ελληνικές τράπεζες «μία περίοδο στην οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμοσθεί τα λειτουργικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων».

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο SSM έχει ειδοποιήσει το ΔΝΤ ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν νωρίτερα το 2018.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι τα stress tests θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως έχουν προγραμματισθεί και απλώς τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Τα stress tests

Ασκήσεις αντοχής και έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών έγιναν τελευταία φορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 – στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος – με βάση τις οποίες έγινε και η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τα stress tests, που αποτελούν συνήθη πρακτική της ΕΚΤ, δείχνουν αν τα κεφάλαια των τραπεζών θα αντέξουν, με βάση ορισμένες δυσμενείς υποθέσεις για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και άλλων δεικτών, όπως των τιμών των ακινήτων.

Ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού έχει να κάνει με το αν απεικονίζεται σωστά η αξία του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου 2015, διαπιστώθηκε συνολική υστέρηση κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ύψους 4,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου και 14,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου.

Η υστέρηση κεφαλαίων περιλάμβανε προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM