Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρισμός: «Ανάσα» η απόφαση της Βρετανίας – Απομακρύνονται τα σενάρια καταστροφής

Τουρισμός: «Ανάσα» η απόφαση της Βρετανίας – Απομακρύνονται τα σενάρια καταστροφής

«Το μη χείρον βέλτιστο» για τον ελληνικό τουρισμό από την χθεσινή απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα από τις 19 Ιουλίου και μετά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα όταν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει στον ελληνικό τουρισμό, αφού πλέον δεν έχει χαθεί οριστικά ο στόχος για έσοδα κοντά στα 9 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 50% των εσόδων του 2019, που ήταν και η τελευταία χρονιά κανονικότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η απόφαση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα, θα δώσει μία ανάσα, έστω και μικρή στην Ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Το 2019 οι συνολικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,564 δις ευρώ . Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.

Άρει τους περιορισμούς η Βρετανία

Χθες ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε, την είδηση που κυκλοφορούσε ευρέως το τελευταίο διάστημα, ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να λήξει τα περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση επισήμως να λαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στο αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’ οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

Η αλλαγή διάθεσης από την πλευρά της Βρετανίας είχε διαφανεί και από την συνάντηση που είχαν ο Μπόρις Τζόνσον με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η τελευταία άλλαξε στάση απέναντι στους τουρίστες από τη Βρετανία, κάτι που ανάγκασε ουσιαστικά και τον βρετανό πρωθυπουργό να πράξει κάτι ανάλογο.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει η Άνγκελα Μέρκελ «στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα». Η απάντηση από τον Μπόρις Τζόνσον ήταν άμεση και δείχνει την ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς. Σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Απειλή και για την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα

Στο αντίποδα αυτών η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της σημειώνει ότι η οικονομίας της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχη των προσδοκιών. Σημειώνει ωστόσο ότι έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση;

  2. Τι θα ο γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη στους κόλπους της Ε.Ε.;

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από την Ελλάδα στους κερδισμένους θα πρέπει να προστεθούν Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι στην πορτοκαλί ζώνη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις