Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρισμός: «Όνειρο θερινής νυκτός» ο αρχικός στόχος για τα έσοδα – Χαμηλώνουν οι απαιτήσεις

Τουρισμός

Πριν από δύο περίπου μήνες, όταν ξεκινούσε, στα χαρτιά τουλάχιστον, η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα, το βασικό σενάριο προέβλεπε ότι τα έσοδα θα κινηθούν περίπου στο 50% του 2019.

Το δυσμενές σενάριο εκτιμούσε ότι αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία, τότε τα έσοδα θα υποχωρούσαν στο 40% των εσόδων του 2019.

Σήμερα την παραμονή της εισόδου στο καλύτερο τουριστικά, 2μηνο του έτους, και όλοι πλέον έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο στόχος έσοδα στο 50% είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός και πλέον ο νέος αναθεωρημένος στόχος είναι να βρεθούν τα έσοδα στο 40%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πήχης για τα τουριστικά έσοδα του 2021, χαμηλώνει επικίνδυνα και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.

Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τα έσοδα ήταν περίπου 25% αυτών του 2019, δηλαδή της προ covid εποχής.

Τι φταίει όμως και έχει αλλοιωθεί ο αρχικός στόχος;

Τα αίτια της πτώσης

Πολλά ήταν εκείνα που πήγαν άσχημα εφέτος για τον ελληνικό τουρισμό.

  1. Το ένα η στάση της Μ. Βρετανίας, που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να κλείσει τα σύνορα για τους πολίτες της και σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει.

  2. Το δεύτερο η απροθυμία της Ρωσίας να επιτρέψει τα ταξίδια,

  3. το τρίτο η προβληματική εικόνα με τους τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες και το τελευταίο ίσως και

  4. το πλέον πιο σοβαρό η ινδική μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει να κυριαρχεί σε πολλές χώρες.

Όλοι συμφωνούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα τορπιλίζει τις όποιες ελπίδες, ότι μπορεί η φετινή χρονιά να είναι στοιχειωδών ικανοποιητική για την οικονομία και την βιομηχανία του τουρισμού.

ΤτΕ: Εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα στο 40%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Της Ελλάδος, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τη χώρα μας. Η ΤτΕ αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πιάσουμε τον στόχο ακόμα και του 40% των εσόδων του 2019. Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η σαιζόν το εν λόγω σενάριο, ήταν το δυσμενές στο τραπέζι και το οποίο τελικά φαίνεται να επικρατεί.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες επηρεάζονται άμεσα και από την πορεία του εμβολιασμού. Πιο συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει στην έκθεση του, ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.

Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις το 2020 έφτασαν τα 4.319 εκατομμύρια ευρώ. Παρουσίασαν δηλαδή μείωση κατά 76,2% σε σχέση με τα 18,17 δις ευρώ του 2019. Η εκτίμηση της ΤτΕ είναι ότι το 2021 τα έσοδα θα φτάσουν τα 7,12 δις, περίπου στο 39,2% του 2019.

Η μετάλλαξη θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία, ενώ οι εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών αναφέρουν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Νέα κρούσματα της μετάλλαξης σε όλη την ευρώ είναι μια νέα πηγή ανησυχίας για τον τουρισμό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του αναφέρει πως «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Μια έρευνα του UNWTO αναφέρει ότι το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη πιστεύει ότι η επιστροφή του διεθνούς τουρισμού σε επίπεδα προ Covid αναμένεται το 2023, ενώ ένα ποσοστό 35% προβλέπει ότι θα γίνει από το 2024 και μετά.

Τέλος στην έκθεσή της η ΤτΕ αναφέρει ότι οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στη χώρα μας δεν ξεπέρασαν το 13% και 10% αντίστοιχα των μεγεθών του 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις