Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τράπεζα: Επιτυχημένα τα stress tests – Θετική εξέλιξη για την έξοδο από το μνημόνιο

Τράπεζα: Επιτυχημένα τα stress tests – Θετική εξέλιξη για την έξοδο από το μνημόνιο

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περάσουν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και προσδιορίζει στο 1 δισ. ευρώ τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Κι΄ αυτό εάν δεν ληφθεί υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας, η Goldman Sachs.

Όπως γίνεται αντιληπτό αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως η αμερικανική τράπεζα, τότε διευκολύνεται η έξοδος από το μνημόνιο (ένας από τους δύο κόμβους), καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος, αφού η κυβέρνηση θα μπορεί να επιστρέψει τα 10 ως 11 δις. του ΤΧΣ και επομένως να μειωθεί ισόποσα το χρέος.

Οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών που θα προκύψουν χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες, ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η νέα νομοθεσία για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου (που σημαίνει όφελος 2,5 ως 3 δις. για τις τράπεζες).

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το χρονικό περιθώριο για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών είναι έως τις 9 Νοεμβρίου, καθώς η προθεσμία που έχει δοθεί στις τράπεζες για την υποβολή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης είναι δύο εβδομάδες από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Οσον αφορά τις συστάσεις για το χρηματιστήριο η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση της “αγοράς” (buy) για την Εθνική και την Alpha Bank, καθώς βλέπει χαμηλό τον κίνδυνο dilution των παλαιών μετοχών στο μέλλον, και “ουδετερότητας” (neutral) για τις Πειραιώς και Eurobank, καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου.
Οι τιμές στόχοι παραμένουν σε 3,15 ευρώ για την Εθνική, σε 0,82 ευρώ για την Alpha Bank, σε 0,38 ευρώ για την Eurobank και σε 1,70 ευρώ για την Πειραιώς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε