Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Τράπεζες: Ενισχύουν τις απολαβές των εργαζόμενων κόντρα στην ακρίβεια

Τράπεζες: Ενισχύουν τις απολαβές των εργαζόμενων κόντρα στην ακρίβεια

Σε άμεσες και έμμεσες αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων τους προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, ανταμείβοντας το προσωπικό τους για τη συμβολή του στην αύξηση των μεγεθών των τραπεζικών ιδρυμάτων το 2023, αλλά και ενισχύοντάς το απέναντι στην ακρίβεια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού από το 2022 και μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Χθες, η Eurobank ανακοίνωσε ότι με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των αντικειμενικά πιο χαμηλόμισθων υπαλλήλων της εν λόγω τράπεζας, εφαρμόζει από 01.01.2024, αντί της κανονικής ισχύος από 01.12.2024, την τρίτη κατά σειρά αύξηση των βασικών μισθών του ενιαίου μισθολογίου της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΟΤΟΕ) 2022-2024. Με αυτή την πρωτοβουλία, η Eurobank θα φέρει σχεδόν ένα έτος νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας, την αύξηση των ελάχιστων νόμιμων αποδοχών κατά 2,5% στα κλιμάκια, σηματοδοτώντας συγχρόνως τη θέσπιση κατώτερου νόμιμου μισθού 1ου κλιμακίου τα 1.020 ευρώ.

Με αυτή την απόφαση της Διοίκησης, η Eurobank δεσμεύεται να θεωρεί εφεξής τα αυξημένα αυτά κλιμάκια ως τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές για τους εργαζομένους της από τον Ιανουάριο του 2024, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους θα λάβει χώρα και η ετήσια διαδικασία αναθεώρησης αμοιβών. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει και τις μισθολογικές αποδοχές των συνεργατών που απασχολούνται στην τράπεζα μέσω εταιριών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), υποστηρίζοντας έτσι έναν ευρύτερο αριθμό εργαζομένων.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η Eurobank έχει ήδη προβλέψει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό για μεταβλητές αποδοχές σε όλες τις μονάδες, οι οποίες θα αποδοθούν στους εργαζόμενους του Ομίλου κατά τη διαδικασία της Ετήσιας Αναθεώρησης Αποδοχών. Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που ανήκουν σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια (grades 1-5), η Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέσω vouchers ποσού 1.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στους δικαιούχους ενημέρωση με τη διαδικασία για την δρομολόγηση της σχετικής καταβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2024.

Την ανταμοιβή των εργαζομένων τους έχουν ανακοινώσει πρόσφατα και οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank.

Βάζοντας «ταβάνι» τις 30.000 ευρώ ετήσιες μικτές αποδοχές, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε για το σύνολο των εργαζομένων της ότι οι εργαζόμενοι με ετήσιες μεικτές σταθερές αποδοχές έως 21.000 ευρώ θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ίση με έναν μηνιαίο καθαρό μισθό, ενώ οι εργαζόμενοι με ετήσιες μικτές σταθερές αποδοχές από 21.000 έως 30.000 ευρώ θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό (1/2) ενός μηνιαίου καθαρού μισθού.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης ενίσχυσης 700 – 1.200 ευρώ προς τους εργαζόμενους που έχουν πετύχει ή υπερβεί τους στόχους που είχαν τεθεί στις αρχές του 2023. Σημειώνεται ότι την χρονιά που πέρασε ένας στους τρεις εργαζόμενους της Alpha Bank είδε αύξηση στις αποδοχές τους, πέραν των προβλέψεων της Συλλογικής Σύμβασης.

Αυτή η έκτακτη ενίσχυση είναι πλέον του πλαισίου μεταβλητών αποδοχών (bonus επίτευξης στόχων) και αφορά 2.000 εργαζόμενους και θα χορηγηθεί κλιμακωτά ως εξής:

– Για μικτές ετήσιες αποδοχές ως 21.000 ευρώ το ποσό έκτακτης ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ καθαρά

– από 21.001 – 25.000 ευρώ στα 900 ευρώ

– από εκεί και πάνω και μέχρι τις 30.000 στα 700 ευρώ

Την τελευταία τριετία τα ποσά που έχουν διανεμηθεί ως μεταβλητές αποδοχές προς το προσωπικό της Alpha Bank στις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο έχουν αυξηθεί κατά 22% ενώ, ειδικά δε για τα καταστήματα, το σχετικό ποσό έχει αυξηθεί κατά 43%. Επιπλέον αυτών, η Τράπεζα προχωρεί σταθερά στη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων, πέραν των προβλεπόμενων στις συλλογικές συμβάσεις, προς τους εργαζόμενους που με την απόδοσή τους συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις