Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες, 120 δόσεις και Νόμο Κατσέλη – Όλο το παρασκήνιο

Τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες, 120 δόσεις και Νόμο Κατσέλη – Όλο το παρασκήνιο

Ένα βουνό με εκκρεμότητες έχει να ανέβει η κυβέρνηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να κλείσει ομαλά και χωρίς συγκρούσεις και κόντρες με τους δανειστές και βέβαια εκταμιευθούν τα 750 εκατομμύρια που δεν είναι δόση αλλά ζεστό χρήμα που θα μπει στα κρατικά ταμεία από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.

Η περίοδος της χαράς και της αγαλλίασης μάλλον θα πρέπει να μπει στην άκρη για λίγο και να στρωθούν στην δουλειά οι υπουργοί ώστε να κλείσει όσο το δυνατό πιο σύντομα το θέμα.

Οι 16 εκκρεμότητες που υπάρχουν από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ίσως είναι το πιο εύκολο κομμάτι δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν κανένα κόστος, ούτε δημοσιονομικό, ούτε και πολιτικό. Άρα το μόνο που απομένει (εδώ και κάποιους μήνες) είναι απλά να νομοθετηθούν. Το αν θα γίνει και σε πιο βαθμό απομένει να το δούμε για δοθεί και το πάτημα στους εκπροσώπους των δανειστών να ανάψουν πράσινο για την εκταμίευση των 750 εκατομμύρια.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κλείσουν άμεσα δύο κορυφαία ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις 120 δόσεις, που καίει στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου παροχών – διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους και το άλλο είναι επίσης σοβαρό και αφορά το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη.

Μπορεί στην κυβέρνηση να λένε πως δεν θέλουν να πάνε σε νέα παράταση, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει τελικά και την βολική λύση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το δίχτυ που απλώνει ο Νόμος Κατσέλη είναι πιο μεγάλο και πιο ευνοϊκό σε σχέση με το όποιο πλαίσιο το αντικαταστήσει. Κατά συνέπεια η καθυστέρηση μπορεί να είναι και επί σκοπού και όχι τυχαία.

Οι 120 δόσεις

Αναφορικά με τις 120 δόσεις η κυβέρνηση καίγεται και θα πρέπει να τρέξουν. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν πάση δυνάμει ώστε να προλάβουν άμεσα να καταθέσουν στους δανειστές μία πλήρη και κυρίως πειστική πρόταση. Οι δανειστές δεν το βλέπουν με καλό μάτι και θα πρέπει να πειστούν. Η κυβέρνηση έχει ως όπλο της το καλό κλίμα που υπάρχει και την ανοχή που παρατηρείται για λόγους που εν πολλοίς είναι γνωστοί.

Οι τράπεζες

Μία άλλη μεγάλη εκκρεμότητα είναι το θέμα των τραπεζών, το οποίο όμως πολύ δύσκολα θα βρει λύση και μάλιστα άμεση. Χρειάζεται να συμφωνήσουν στο πλαίσιο και πάνω εκεί να δουλέψουν από κοινού κυβέρνηση, δανειστές και βέβαια τράπεζες, ώστε να φτιαχτεί ένα λειτουργικό σχήμα.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο το πλαίσιο αυτό να τρέξει από την παρούσα κυβέρνηση. Επιθυμητό είναι να έχουν καταλήξει στον σχεδιασμό άμεσα και να απομένει η υλοποίηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων νωρίτερα από το τέλος του 2019 δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις