Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρίτη αξιολόγηση: Αντίστροφη μέτρηση για την τεχνική συμφωνία – Η τελική κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς

Τρίτη αξιολόγηση: Αντίστροφη μέτρηση για την τεχνική συμφωνία – Η τελική κρίσιμη συνάντηση με τους θεσμούς
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση σήμερα
– Ποια θέματα έχουν “κλείσει”
– Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Το  πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα είχε ως εξής:

12:00 Δημοσιονομικά

13:00 Φορολογικά

14:30 Έναρξη συζητήσεων για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα Χρηματοπιστωτικά.

“Κλείνουν” τα φλέγοντα ζητήματα

Τα φλέγοντα ζητήματα “κλείνουν”, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Πρόκειται για τα προνοιακά επίδοματα,τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την ενέργεια. Όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, έχει ήδη επανυπολογιστεί το 90% και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπολογιστεί και το 10% που απομένει.

Στα θέματα της ενέργειας, υπήρξε συμφωνία αργά το βράδυ της Παρασκευής (01.02.2017), όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα:

– Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.

  • Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς Ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις