Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ άλλαξε τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες – Ανάπτυξη 2%

Τσακαλώτος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Βρέθηκε η λύση για τις ελληνικές τράπεζες, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους. Μάλιστα, επισήμανε πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην γ’ αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε, διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Περισσότερες ξένες επενδύσεις

Αισιόδοξος ότι σε 1- 2 χρόνια θα υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις από όσες θα μπορούν να απορροφηθούν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν «φίλτρα».

«Θέλουμε την όποια επένδυση, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν κανόνα;» είπε ως ρητορικό ερώτημα και έφερε ως παράδειγμα την Eldorado, λέγοντας ότι εκτός από την εξόρυξη του χρυσού υπάρχει στη Χαλκιδική και ο τουρισμός. , ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι πολλοί ξένοι επενδυτές με τους οποίους συνομιλεί δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Προσθέτοντας ότι αυτοί που αποχωρούν από τη χώρα αντικαθίστανται από άλλους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις από την Τουρκία που σκέπτονται να έρθουν στη χώρα μας.

Υπερφορολόγηση και αύξηση ληξιπρόθεσμων

Σε ερώτηση για υπερφορολόγηση των πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως έχουν επιβληθεί περισσότεροι φόροι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού («έχουμε πολύ σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας που υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά). Ωστόσο, είπε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε απογοήτευση».

Ανέφερε πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για ελαφρύνσεις έως το 2022, ενώ η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει φέτος υπεραπόδοση σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα διανεμηθεί εκ νέου μέρισμα από αυτή.

Ανάπτυξη 2%

Μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβλεψε ανάπτυξη 2% φέτος και υψηλότερη το 2018 και έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Εξέφρασε, επίσης, βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ.

Γερμανικές εκλογές και Σόιμπλε

Ερωτηθείς για τη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία της γερμανικής Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος αστειεύτηκε λέγοντας πως «με πήρε πριν 2 ώρες ο πρωθυπουργός να πάω και εγώ στην προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε».

Χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε ως «σύνθετη προσωπικότητα», που πίστευε κάποια περίοδο ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Ωστόσο, είπε, «έχουμε πείσει ότι το όραμα του Σόιμπλε δεν περπατά» και η Ελλάδα δεν είναι το σημαντικό θέμα για την Ευρώπη.

Επισήμανε δε, ότι η χώρα μας θα μετάσχει στη συζήτηση για τη «νέα Ευρώπη» και τις αλλαγές που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος και στηρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να τοποθετηθεί για τις απόψεις του φερόμενου ως νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του προέδρου του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κ.Λίτνερ. “Δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Λίτνερ”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις