Παρασκευή, 23 Φεβ.
14oC Αθήνα

Τζεντιλόνι (ΕΕ) για Ερυθρά Θάλασσα: Πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό τις επόμενες εβδομάδες

Τζεντιλόνι (ΕΕ) για Ερυθρά Θάλασσα: Πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό τις επόμενες εβδομάδες

Η αυξανόμενη ανησυχία που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα (16.1.2024) στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και απάντησε ότι παρακολουθούνται οι επιπτώσεις, κυρίως στις τιμές της ενέργειας. «Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση πολύ στενά. Μόλις βγαίνουμε από ένα ενεργειακό σοκ. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της από άποψη ενέργειας και να μειώσει τις εξαρτήσεις της σε αυτόν τον τομέα και έχουμε στα χέρια μας εργαλεία όπως το REPOWER EU».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει λίγο πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προς το παρόν δεν έχουν δείξει τις συνέπειές τους στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, αλλά «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ στενά».

«Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό», παραδέχτηκε ο Π. Τζεντιλόνι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις