Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Βέρτιγκο στο υπουργείο Οικονομικών για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

φορολογικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

Υπό κανονικές συνθήκες σε έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και επίσης υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δούλευαν οι μηχανές προκειμένου να «τιμολογηθεί» ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Εντούτοις όλα τα παραπάνω θα γινόταν σε μία κανονική χώρα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά.

Στην Ελλάδα συμβαίνουν τα ακριβώς. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, πότε θα ανοίξει το taxis, τι θα περιλαμβάνουν το Ε1 και το Ε9 και τι θα γίνει ακριβώς με τις αποδείξεις. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τον ΕΝΦΙΑ. Εκεί είμαστε σε νηπιακό στάδιο και ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι αξίες και ποιοι οι συντελεστές, πότε θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων και βέβαια πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή των φόρων.

Και όσο παραμένει αυτή εκκρεμότητα, τόσο πιο κοντά έρχεται η πιθανότητα να μην αλλάξει ούτε φέτος ο ΕΝΦΙΑ, όπως έχει γράψει το newsit από τις 30 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν να δυσκολεύονται στην λήψη αποφάσεων. Το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει με τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις των παντρεμένων. Διότι δεν φρόντισε να θέσει μια σαφή ημερομηνία προσαρμογής ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί θα λογίζονται ως επαγγελματικοί και ποιοι όχι. Διότι φρόντισε να δημιουργήσει σύγχυση ακόμη και για το αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μεταφέρουν στο Taxis τα στοιχεία για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Διότι φτάσαμε Απρίλιο και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων. Διότι το πολυδιαφημισμένο μέτρο των «ηλεκτρονικών πληρωμών» εξακολουθεί να προκαλεί αλαλούμ και σύγχυση όχι μόνο στις τάξεις των φορολογουμένων αλλά και ακόμη μέσα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνολική εικόνα σχηματίζεται αν προστεθεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν θέλουν να πιουν το πικρό ποτήρι της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών και πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Το νέο σενάριο προβλέπει ότι η ανακοίνωση των νέων τιμών ζώνης θα γίνει μέσα στον Μάιο ώστε να ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο μήνα κατά τον οποίο θα ψηφιστούν και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι «συνδεδεμένος» με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (σ.σ για περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι έχουν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή βάσει εισοδήματος δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός του φόρου πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φετινού Ε1) νωρίτερα από τον Αύγουστο δεν πρόκειται να έχουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους δανειστές να μην αλλάξει τίποτα στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον 2018.

Ακόμη και για το πιο απλό ζήτημα όπως είναι αυτό με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το υπουργείο Οικονομικών έχει φροντίσει να καλλιεργήσει την αβεβαιότητα. Οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στην πρόσκληση να κάνουν χρήση του «πλαστικού χρήματος» συμβάλλοντας στη μείωση της αποφυγής ΦΠΑ. Ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές του 2017 με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή ακόμη και μέσω e-banking έχουν ξεπεράσει τα 25 δις. ευρώ. Κανονικά, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων θα εμφανιστεί ότι έχει ήδη καλύψει το απαιτούμενο ποσό για να μην κινδυνέψει με πρόσθετο φόρο (σ.σ όποιος δεν εμφανίζει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές κάτι που εξαρτάται από το εισόδημά του, πληρώνει πρόστιμο το 22% της επί της διαφοράς που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές που εμφανίζονται από αυτές που θα έπρεπε να εμφανιστούν). Κι όμως, αντί η ΑΑΔΕ να αναπτύξει μια μικρή εφαρμογή που θα ενημερώνει ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αν καλύπτεται ή όχι ο απαιτούμενος αριθμός ηλεκτρονικών πληρωμών, προτιμά να αφήνει τον φορολογούμενο στην αβεβαιότητα:

1. Οι φορολογούμενοι ηλικίας κάτω των 70 ετών θα έχουν τη δυνατότητα από μόνοι τους να αναγράψουν όποιο ποσό επιθυμούν στον περίφημο κωδικό 049 ενώ η μόνη «απειλή» θα είναι ότι σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα ποσά που αναγράφουν προέρχονται από ηλεκτρονικές πληρωμές.

2. Οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών επίσης θα μπορούν να δηλώσουν όποιο ποσό θέλουν ενώ σε περίπτωση ελέγχου θα μπορούν να προσκομίσουν και ηλεκτρονικές και χειρόγραφες αποδείξεις.

Ποιος ακριβώς από την ΑΑΔΕ θα κάτσει να κάνει τέτοιους ελέγχους και για ποιο λόγο; Άλλο ένα τυπικό παράδειγμα γραφειοκρατικής τρέλας και ταλαιπωρίας των φορολογουμένων δίχως λόγο.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις