Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλγαρία: Βελγική εταιρία έχει επενδυτικό σχέδιο έως 1,1 δισ. ευρώ για παραγωγή μπαταριών στη χώρα

Βουλγαρία: Βελγική εταιρία έχει επενδυτικό σχέδιο έως 1,1 δισ. ευρώ για παραγωγή μπαταριών στη χώρα
Φωτογραφία-iStock

Στην παραγωγή μπαταριών στη Βουλγαρία έχει σκοπό να επενδύσει, έως και 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, Βελγική εταιρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, σήμερα (12.12.2023) μετά από μία συνάντηση στο υπουργικό συμβούλιο με εκπροσώπους του εν δυνάμει επενδυτή.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας: «Η συνάντηση αυτή έγινε για να παρουσιαστεί μια νέα και αρκετά μεγάλης κλίμακας πρόθεση από τη βελγική εταιρία Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). Σκοπός είναι η παραγωγή νέας γενιάς μπαταριών ιόντων λιθίου στερεάς κατάστασης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε άλλες τεχνολογίες. Η πρόθεση αφορά συνολική επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο υλοποίησης της επένδυσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το επενδυτικό σχέδιο περιέχει τρία ξεχωριστά σκέλη. «Το πρώτο είναι μια βάση έρευνας και ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί στη Φιλιππούπολη. Το δεύτερο είναι μια μονάδα παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, η οποία προβλέπεται να γίνει στη Στάρα Ζαγόρα. Θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω ότι αυτή η τοποθεσία έχει στρατηγική σημασία για εμάς. Το τρίτο σκέλος αφορά τη δυνατότητα εξόρυξης μετάλλων τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επανεισαχθούν στην παραγωγή των μπαταριών, άρα μιλάμε για τη λεγόμενη κυκλική οικονομία. Τα τρία σκέλη αλληλοσυμπληρώνονται».

Ακόμα δήλωσε ότι σχεδόν 1.000 Βούλγαροι εργαζόμενοι πρόκειται να απασχοληθούν για την υλοποίηση της επένδυσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τοξικά υλικά στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης, όπως στην παραγωγή κάποιων άλλων τύπων μπαταριών.

Ο διευθυντής της ABEE Νοσίν Ομάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη και προβλέπει το άνοιγμα εργοστασίων στη Στάρα Ζαγόρα, τη Φιλιππούπολη και το Μπουργκάς. Δεν πρόκειται απλά για επένδυση, αλλά για δέσμευση προς τη Βουλγαρία, ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είπε ο Νοσίν Ομάρ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία έχει στρατηγική σημασία για την εταιρία.

Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταριών έχει μεγάλη σημασία, γεγονός που βοήθησε την εταιρία να λάβει την απόφαση για την επένδυση, σύμφωνα με τον Ομάρ, καθώς και ότι η παραγωγή της ABEE θα είναι υψηλής ποιότητας και ότι η εταιρία θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Συμπληρωματικά ο διευθυντής της ΑΒΕΕ δήλωσε ότι ως πρώτο στάδιο, θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής στη Στάρα Ζαγόρα. Το εργοστάσιο του Μπουργκάς θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους μπαταριών ετησίως και θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους του στα Βαλκάνια. Η τεχνολογία θα επιτρέψει την εξόρυξη πολύτιμων πρώτων υλών από επαναχρησιμοποίηση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του οράματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα διατηρήσουμε στενή επαφή με την τοπική κοινωνία δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης για τους εργαζομένους μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. Ακόμα υπογράμμισε ότι η ABEE στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου μπαταριών στην Ευρώπη, που θα βάλει τη Βουλγαρία στον χάρτη της καινοτομίας. Αυτό θα αυξήσει τις επενδύσεις στη βιομηχανία μπαταριών, με την αύξηση της δέσμευσης σε αυτόν τον καινοτόμο τομέα, καταλήγοντας στο ότι η επένδυση της εταιρίας δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό εγχείρημα αλλά μια συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βουλγαρίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις