Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Βρετανία: «Καμπανάκι» BlackRock για τον κίνδυνο ξεπουλήματος ομολόγων σε περίπτωση «δαπανηρών» προεκλογικών υποσχέσεων

Βρετανία: «Καμπανάκι» BlackRock για τον κίνδυνο ξεπουλήματος ομολόγων σε περίπτωση «δαπανηρών» προεκλογικών υποσχέσεων

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock παρακολουθούν τις προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς -σύμφωνα με το Bloomberg- τυχόν σχέδια για πολύ μεγαλύτερες δαπάνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξέγερση στην αγορά ομολόγων.

Ενώ κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα δεν θέλει να προτείνει πολιτικές που θα μπορούσαν να εκνευρίσουν τους επενδυτές των ομολόγων, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, δήλωσε ο Bίβεκ Πολ (Vivek Paul), επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προτάσεις για τις δαπάνες είναι πιθανό να προκύψουν καθώς ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Η σημασία των επενδυτών που πωλούν ομόλογα για να διαμαρτυρηθούν για πολιτικές που θεωρούν πληθωριστικές – ήρθε στο προσκήνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.

Τότε μια υπόσχεση για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό Λις Τρας (Liz Truss) στην αποχώρηση και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

Ενώ ο διάδοχός της Σουνάκ έστρεψε την προσοχή της κυβέρνησης στη μείωση του πληθωρισμού, οι περικοπές φόρων επανήλθαν στην ατζέντα.

«Καθώς ο πληθωρισμός πέφτει στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλησιάζουμε στην ημερομηνία των γενικών εκλογών, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μπουν περισσότερο στον πειρασμό να υποσχεθούν πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική – όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιστροφής των εκδικητών των ομολόγων», έγραψε ο Πολ απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg News. «Εν όψει των φετινών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολουθούμε τη στάση της δημοσιονομικής πολιτικής». 

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών του Σάνιακ, έχει προτείνει ότι η μείωση του κόστους των τόκων του χρέους μπορεί να δώσει περιθώριο για φορολογικές περικοπές σε έναν προϋπολογισμό την άνοιξη, πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2025.

Εν τω μεταξύ, ο Κίρ Στάρμερ, ηγέτης του αντίπαλου κόμματος των Εργατικών, δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα η ανάπτυξη της οικονομίας.

Με τον πληθωρισμό της χώρας να επιβραδύνεται, τα gilts σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας το 2024.

Αυτό σηματοδοτεί μια μεταστροφή μετά από ένα ξεπούλημα που ξεκίνησε στα μέσα του 2022, με την αγοραία αξία των δεικτών χρυσών ομολόγων του Bloomberg και χρυσών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό να χάνει περίπου 200 δισεκατομμύρια λίρες (250 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπου ένα μήνα κατά τη διάρκεια της αναταραχής.

«Η σκιά της κρίσης του φθινοπώρου του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χρυσοτόκια εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από την προεκλογική συζήτηση μέχρι στιγμής», έγραψε ο Paul. 

Ουδέτερη θέση τοποθέτησης 

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, παραμένει πλέον ουδέτερη όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετατόπισε την τακτική της σύσταση για τα γκολντ από υπερεπενδεδυμένη σε ουδέτερη τον Δεκέμβριο, καθώς «οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούν μια πορεία των επιτοκίων πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που είναι περισσότερο σύμφωνη με τις προσδοκίες μας», έγραψε ο Πολ. Οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα ότι η BOE θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 125 μονάδες βάσης φέτος.

Η εταιρεία έχει κάνει κάποιες καλές πρόσφατες κλήσεις για τα ομόλογα, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης στα τέλη του 2022 ότι τα κρατικά ομόλογα θα τα πήγαιναν άσχημα το 2023, ενώ άλλοι τοποθετούνταν για ένα αστρικό έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος Λάρι Φινκ (Larry Fink) το διπλασίασε αυτό τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα ξεπεράσουν το 5%, και το έκαναν τον επόμενο μήνα. 

Είναι επίσης ουδέτερη για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και όταν μια αυξανόμενη χορωδία επενδυτών γίνεται πιο αισιόδοξη για τα περιουσιακά στοιχεία και το νόμισμα της χώρας. Ενώ η BlackRock βλέπει τις αποτιμήσεις των εταιρειών ως πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, «δυσκολεύεται να εντοπίσει έναν καταλύτη για μια υπερεπενδεδυμένη θέση στην ευρύτερη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μείνει στάσιμη κατά το τελευταίο έτος και παραμένει πολύ κάτω από την προ της πανδημίας τάση της», δήλωσε ο Πολ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις: ασθενέστερη αύξηση της παραγωγικότητας και περιορισμένη προσφορά εργασίας». 

Δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, ο Πολ προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της BOE, δεν θα είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας με τον τρόπο που το έκαναν πριν από την πανδημία.

«Ακόμη και όταν έρθουν μειώσεις επιτοκίων, τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον κανόνα της τελευταίας δεκαετίας», έγραψε. «Αυτό θα αφήσει την ανάπτυξη ουσιαστικά χαμηλότερη».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις