Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Χατζηδάκης για Ελεγκτικό Συνέδριο και συντάξεις δικαστικών: Δεν αγνοούμε την απόφαση – Δεν έχουμε δυνατότητα για αναδρομικά

Χατζηδάκης για Ελεγκτικό Συνέδριο και συντάξεις δικαστικών: Δεν αγνοούμε την απόφαση – Δεν έχουμε δυνατότητα για αναδρομικά
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των δικαστικών. 

Το απόγευμα της Παρασκευής (06.10.2023) το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι είναι πιλοτικές οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Ολομέλεια του για το ζήτημα της επαναφοράς των συντάξεων των δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Σήμερα (07.0.023), ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε μία κυβερνώσα Δικαιοσύνη. Ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είναι δυνατόν απλώς ερμηνεύοντας άρθρα του Συντάγματος, να πρέπει να έρχεται το ΥΠΟΙΚ και να δίνει λεφτά από εδώ και από εκεί…

Έχουμε ένα προϋπολογισμό με δαπάνες 100 δις το χρόνο, από αυτόν τα 30 δισ. είναι για συντάξεις και μόνο τα μισά τα δίνουμε από ασφαλιστικές εισφορές. Εγώ να δώσω περισσότερα. Αλλά να μου πουν ή να φορολογήσω πιο πολύ ή να πάρω δανεικά. Πρέπει να έρθει το Σύνταγμα να μου δώσει λεφτά εμένα. 

Εννοείται λαμβάνουμε υπ’ όψιν την απόφαση. Θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση που θα λαμβάνει ακόμα περισσότερο υπ’ όψιν της την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. Θα θωρακίσουμε το σύστημα για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ξεφύγει το πράγμα και να μην πέσει όλο αυτό στις πλάτες των φορολογούμενων». 

Και κατέληξε: «Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Τι να πούμε; Κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπ’ όψιν της αυτές τις αποφάσεις. Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα θωρακίσουμε το σύστημα και να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία». 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις