Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες και το 2022 – Πολλές οι παγίδες με ελλείμματα και χρέος

παρεμπόριο

Χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες και το 2022 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε χθες (03.03.2021) η Κομισιόν.

Η απόφαση της Κομισιόν εν ολίγοις ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι η συνέχιση της πανδημίας δεν επιτρέπει σε κανέναν, ούτε καν να σκεφτεί ότι σε λίγους μήνες από τώρα όλα θα είναι ομαλά και η μόνη σκέψη, πχ. του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα είναι πως θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων οικονομιών και η όποια απόσυρσή τους θα έρθει σταδιακά.

Βέβαια σε καμία περίπτωση η έλλειψη δημοσιονομικών κανόνων θα σημαίνει ότι η κάθε χώρα μπορεί να πράττει κατά το δοκούν. Κανόνες θα υπάρχουν, αλλά αυτοί θα είναι πιο χαλαροί και θα ανακοινωθούν την προσεχή Μάιο.

Σε όλα αυτά υπάρχει ένα καλό και ένα κακό. Το ένα είναι ότι δίνει μία ανάσα στην ελληνική οικονομία, αφού δεν θα χρειαστεί να προσγειωθεί ανώμαλα από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Από την άλλη όμως χώρες σαν την Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έτσι ώστε να μην ξεφύγουν τα ελλείμματα και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα το χρέος.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέγγιση της Κομισιόν. Επισημαίνει παράλληλα ότι με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς η δημοσιονομική ευελιξία θα επεκταθεί και το 2022.

Παράλληλα τονίζει ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το υπόλοιπο πλέγμα προτάσεων δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικά, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς, όμως, να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Οι κίνδυνοι

Βέβαια σε καμία περίπτωση η εξέλιξη αυτή σημαίνει και εφησυχασμό στην ελληνική πλευρά και αυτό διότι λόγω βεβαρημένου ιστορικού (συνεχή μνημόνια), αλλά και υψηλού δημόσιου χρέους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Αυτό που δεν μπορεί πάντως να σταματήσει είναι τα μέτρα στήριξης. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν αποφασίσει να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου, ένα πρόγραμμα στοχευμένων μέτρων που θα αντικαθιστούσαν τα οριζόντια.

Αυτό μάλλον είναι δύσκολο να συμβεί, ανεβάζοντας και άλλο τον λογαριασμό. Τον Απρίλιο όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον αδύνατο να έχει λειτουργήσει η οικονομία σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Ως εκ τούτου θα απαιτηθούν μέτρα και μάλιστα οριζόντια (ενοίκια, αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.λπ.). Είναι μάλιστα πιθανό να ανέβει και άλλο ο λογαριασμός από τα 11,6 δις επιπρόσθετα μέτρα που έχουν μπει προϋπολογιστεί για το 2021.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις