Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Χωρίς εκπλήξεις στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Τον Νοέμβριο το νέο πακέτο παροχών

Χωρίς εκπλήξεις στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Τον Νοέμβριο το νέο πακέτο παροχών

Χωρίς ιδιαίτερα εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το σκέλος των παροχών, κατατίθεται σήμερα (04.10.2021) το μεσημέρι, μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021, θα είναι ελαφρά καλύτερη από αυτό που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και θα ανέρχεται στο 6,1% από 5,9% που είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά τις επιπλέον παροχές, για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αναφορά, εκτός βέβαια από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και κάποια εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο είναι ύψους 3,5 δισ. που κατανέμονται το 1,1 δισ. εφέτος και τα 2,4 δισ. του 2022.

Αναφορικά με το επιπλέον πακέτο, που θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα χορηγηθεί, οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για το ύψος της ανάπτυξης, την οποία αναλυτές εκτιμούν, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις, στην περιοχή του 7%. Εάν αυτό συμβεί τότε υπάρχει η σκέψη για μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανότητα υγειονομικούς.

Από εκεί και πέρα και ανάλογα με την πορεία της ακρίβειας, που αυτή την στιγμή θεωρείται ως το υπ’  αριθμόν ένα πρόβλημα για την οικονομία, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ας δούμε τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα:

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%.

Οι προβλέψεις του προσχεδίου για την μεταβολή του ΑΕΠ και των συνιστωσών του για τα έτη 2021 και 2022 είναι αναθεωρημένες σε σχέση με αυτές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 (ΜΠΔΣ). Για το 2021 η αναθεώρηση είναι προς τα πάνω, ενώ για το 2022 οι εκτιμήσεις είναι πιο συντηρητικές.

Το αναθεωρημένο αυτό σενάριο, σημειώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κρίνεται ρεαλιστικό με δεδομένο τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, τα οποία συνηγορούν σε μία πιο ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2021, σε σχέση με αυτή που είχε εκτιμηθεί στο ΜΠΔΣ. Κατά συνέπεια οι προβλέψεις για το 2022 είναι εύλογο να είναι πιο συντηρητικές λόγω της εξασθένισης του «αποτελέσματος βάσης» το 2022.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις