Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Χωρίς επικουρική 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας

Χωρίς επικουρική 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου μοιάζει το θέμα του επικουρικού ταμείου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

Τα οικονομικά προβλήματα ήταν οξύτατα, αφού ουσιαστικά δεν έχει χρηματοδότηση από εισφορές παρά μόνο από την Εθνική και ως συνέπεια όλων αυτών ήταν οι 16.500 συνταξιούχοι του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας δεν πληρώθηκαν την επικουρική σύνταξη του Δεκεμβρίου.

Από σήμερα αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος με τους συνταξιούχους να δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Σε Γενική Συνέλευση, προ ημερών, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος είχε δηλώσει… αλληλέγγυος προς τους διαμαρτυρόμενους, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστή κάποια σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Το βασικό πρόβλημα έχει ξεκινήσει από την ώρα που οι θεσμοί και ο SSM ουσιαστικά απαγόρευσαν στον βασικό αιμοδότη την Εθνική Τράπεζα, να συνεχίσει την χρηματοδότηση, στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, βάσει και των κατευθυντηρίων γραμμών του SSM και του μεγαλομετόχου της Τράπεζας που δεν είναι άλλος από το ΤΧΣ.

Το συγκεκριμένο Ταμείο έχει πάψει προ πολλού να δέχεται νέους συνταξιούχους και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ή μάλλον είναι πολύ μικρά – μόλις το 18% των δαπανών του για συντάξεις καλύπτεται από τις εισφορές των εργαζομένων – και το υπόλοιπο καλυπτόταν από την επιδότηση της Εθνικής.

Οι επιλογές που υπήρχαν δεν ήταν και πάρα πολλές. Ή θα έπρεπε να υπήρχε ένα γενναίο «κούρεμα» στις συντάξεις ή ένταξη των 16.500 συνταξιούχων στο Ενιαίο Επικουρικό.

Παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης της Τράπεζας, και την πρότασή της να αναλάβει την κάλυψη μέρους των, μεγάλων, απωλειών που θα υπάρξουν, συμφωνία δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει. Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημείωνε πως «επιμονή σε μη ρεαλιστικές προτάσεις δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος».

Για το ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην Υπουργός, νυν αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για ουσιαστικά «στάση πληρωμών». Όπως σημειώνει «για πρώτη φορά, δεν καταβλήθηκαν – όπως θα έπρεπε – τα ποσά της επικούρισης σε 16.500 οικογένειες συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οδηγεί σε απόγνωση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι – για πρώτη φορά – χάνουν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις