Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Χρηματιστήρια: Το χριστουγεννιάτικο πάρτι ίσως δεν έρθει εφέτος

Χρηματιστήρια: Το χριστουγεννιάτικο πάρτι ίσως δεν έρθει εφέτος

Παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα χρηματιστήρια στήνεται ένα άτυπο πάρτι. Οι επαγγελματίες του είδους θέλοντας να παρουσιάσουν καλές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους προχωρούν σε αγορές ανεβάζοντας τις τιμές και τους δείκτες.

Εφέτος τα πράγματα όμως δείχνουν ότι αυτό το παραδοσιακό πάρτι ίσως δεν έρθει. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά με κυριότερο τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι δηλώσεις Τραμπ που αν μη τι άλλο έδειχναν ανακωχή τουλάχιστον για ένα διάστημα, δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν το κύμα επιφυλακτικότητας μεταξύ των επενδυτών. Και αυτή την δυσπιστία ήρθε να επιβραβεύσει η σύλληψη κορυφαία στελέχους της Huawei στον Καναδά.
Τα πάντα είναι εύθραυστα στις αγορές και πλέον ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα. Οι απώλειες τις τελευταίες ημέρες είναι σημαντικές και δύσκολα χωρίς να υπάρξει σημαντικό γεγονός θα δούμε σοβαρή αναστροφή τάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες μέσα στο 2018 που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τις σβήσουν στις λίγες ημέρες που απομένουν για να φύγει το έτος.
Στην Αθήνα τα πράγματα είναι μάλλον πιο ήρεμα και αυτό διότι η αγορά έχει υποστεί, ειδικά οι τράπεζες, σημαντικές ζημιές.
Απομένει να δούμε τις θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, τόσο στις μητροπόλεις των Χρηματιστηρίων (Ν. Υόρκη, Τόκιο, Φρανκφούρτη κλπ) και αν θα μπορέσουν να μην βρουν τρόπο ώστε να μην χαλάσει το πάρτι.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις