Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Χρηματιστήριο: Βουτιά 9,5% τον Οκτώβριο για τον Γενικό Δείκτη και 15,81% για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Βουτιά 9,5% τον Οκτώβριο για τον Γενικό Δείκτη και 15,81% για τις τράπεζες

– Μαύρη Τρίτη σήμερα για το χρηματιστήριο
– Δείχνει να έχει σε ένα πτωτικό σπιράλ και πλέον το μέγα ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει να βγει από αυτό
– Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε να χάνει μέχρι και 3%

Οι πιέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν δείχνουν να έχουν τέλος. Ακόμη και σήμερα που ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης τα διεθνή χρηματιστήρια γύρισαν σε θετικό έδαφος στην Ευρώπη, το ελληνικό δεν μπόρεσε έστω να μετριάσει τις απώλειες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει με νέα μεγάλη πτώση 2,43%, στις 626,17 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις οι τιμές των μετοχών είχαν συνολικές απώλειες 7,42% και μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά 3,146 δισ. ευρώ!

Το ΧΑ δείχνει να έχει σε ένα πτωτικό σπιράλ και πλέον το μέγα ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει να βγει από αυτό. Οι αναλυτές συμφωνούν πως κάτι πρέπει να συμβεί, σχετικά εντυπωσιακό προκειμένου η κατάσταση να αλλάξει και βέβαια η ψυχολογία των επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στις επτά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, οι έξι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται για τον Γενικό Δείκτη στο 9,5% και για τις τράπεζες 15,81%. Ειδικά για τις τράπεζες πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά και αν συνεχιστεί η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να σπάσει και αυτό το αρνητικό ρεκόρ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε να χάνει μέχρι και 3%, ενώ το πρωί ξεκίνησε με άνοδο που έφτασε μέχρι και το 1,2% Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,25%, στις 1.644,23 μονάδες, ενώ επίσης με απώλειες 0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.018,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,50% στις 486,21 μονάδες.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να πιέζεται περισσότερο από τις άλλες τραπεζικές μετοχές, σημειώνοντας σήμερα απώλειες 7,62%, ενώ η Motor Oil έκλεισε με πτώση 6,14%, πτώση είχαν επίσης η Eurobank 5,12%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% σημείωσαν οι Jumbo, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ, ενώ με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Σαράντης.

Πτώση 2,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα και 2,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΕΕ, με μόνο τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει οριακά θετικά, στο 0,13%.

Τέλος στην αγορά ομολόγων η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, αφού ειδικά στο τέλος υποχώρησε σημαντικά η απόδοση κάτω από το 4,6%.

Θανάσης Παπαδής

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις