Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

POS: Με νόμο η μείωση των χρεώσεων αν δεν τα βρουν ΥΠΕΘΟ – σχήματα πληρωμών

POS: Με νόμο η μείωση των χρεώσεων αν δεν τα βρουν ΥΠΕΘΟ – σχήματα πληρωμών

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση εάν δεν υπάρξει από όλα τα εμπλεκόμενα σχήματα πληρωμών κίνηση μείωσης των χρεώσεων στις μικροσυναλλαγές με χρήση POS, είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

«Αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των χρεώσεων, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και καθιστώντας σαφή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ελαφρύνει το κόστος που επωμίζονται έμποροι και επαγγελματίες από την υποχρεωτική χρήση των POS.

Στις επαφές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής το ΥΠΕΘΟ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τράπεζες και εκκαθαριστές συναλλαγών έχουν δηλώσει πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεών τους.

Ωστόσο, θεωρούν πως οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή και από τα σχήματα πληρωμών, Mastercard και Visa, που δεν έχουν φέρει ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις για τη μείωση των χρεώσεων εκ μέρους τους.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες στις συναλλαγές με χρήση POS διαμορφώνονται από τις τράπεζες που εκδίδουν τις κάρτες, τις εταιρείες που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard. Τα τελευταία είναι αυτά που επιβάλλουν και τις υψηλότερες χρεώσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι 3,5%, έναντι προμηθειών μέχρι 0,80% που επιβάλλουν οι εκκαθαριστές και έως 0,20% που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις χρεώσεις στο 0,10%, ενώ από τους εκκαθαριστές, η NBG Pay, η κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας και της Global Payments, εφαρμόζει προμήθεια 0,50% για συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται μέσω POS σε ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.

Τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εκκαθαριστές εξετάζουν τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουν στα πληροφοριακά τους συστήματα, έτσι ώστε αυτά να αναγνωρίζουν τις μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ στις οποίες θα εφαρμόζονται οι χαμηλότερες χρεώσεις.

Η μείωση των χρεώσεων, πάντως, μπορεί να εφαρμοστεί και με άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στη γειτονική μας Ιταλία, η Nexi δωρίζει στον έμπορο τα πρώτα 50 ευρώ που θα χρεωνόταν για μικροσυναλλαγές με POS.

Το «δώρο» για τον έμπορο αφορά σε πολλές εκατοντάδες συναλλαγές, αφού η προμήθεια 0,70% που χρεώνει η Nexi για μικροσυναλλαγή των 10 ευρώ, ανέρχεται σε 7 σεντς. Δεδομένου ότι πολλές συναλλαγές είναι κάτω των 10 ευρώ, θα πρέπει να αθροιστούν πολλά σεντς προμηθειών μέχρι ο έμπορος να ξεπεράσει σε οφειλόμενη συνολική χρέωση τα 50 ευρώ που είναι δωρεάν και να αρχίσει να χρεώνεται με προμήθεια. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζεται ότι η έκπτωση που παρέχεται στον έμπορο για τη χρήση POS φτάνει μέχρι 50% ανάλογα με την επιχείρηση.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις