Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορολογουμένων για διασταυρώσεις με τις δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορολογουμένων για διασταυρώσεις με τις δηλώσεις

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο των της εφορίας, με τη χρήση του νέου συστήματος της ΑΑΔΕ, το οποίο θα σκανάρει όλες τις κινήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (Bank Account Nexus Crosscheck APPplication ή BANCAPP) το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς που που αφορούν ελεγχόμενα (από την ΑΑΔΕ) φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές μεταξύ Εφορίας, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων και το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, ενώ οι μικρότερες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν παράταση. Μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο έλεγχος αφορά τόσο καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και δάνεια και θυρίδες.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με την έκδοση εντολής ελέγχου εισοδήματος, αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, θα αποστέλλεται αίτημα στο BANCAPP. Σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις