Χρηστικά

Ακίνητα: Άνοδος 20% στις εισπράξεις της εφορίας από τις 27.000 μεταβιβάσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ

Σε «μηχανισμό» αύξησης των εσόδων του κράτους έχει εξελιχθεί η αγορά ακινήτων, καθώς η ανοδική πορεία της «τροφοδοτεί» τον κορβανά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το α’ εξάμηνο τρέχοντος έτους, δείχνουν ότι σημειώθηκε αύξηση των εισπράξεων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σε αντίθεση με το τι συμβαίνει με τα έσοδα από τις γονικές παροχές – δωρεές και κληρονομιές.

Τα τελευταία ήταν μειωμένα κατά 8,22% και 9,82% αντιστοίχως, λόγω της σταδιακής υποχώρησης της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2021, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το αυξημένο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς), όπως αναφέρει το ερτnews.

Στο εξεταζόμενο διάστημα άλλαξαν χέρια περισσότερα από 27.000 ακίνητα συνολικής αξίας 2,52 δισ. ευρώ, με την πρωτιά να κατέχει ο Δήμος Αθηναίων με 3.921 μεταβιβάσεις ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 327 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

  1. Οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης έφθασαν τα 314 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20,21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 260,92 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των φορο-εσόδων προέρχονται από τις αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
  2. Οι φόροι που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από γονικές παροχές και δωρεές υποχώρησαν στα 24,46 εκατ. ευρώ από 26,65 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 (μείωση 8,22%).
  3. Μειωμένοι κατά 9,82% στα 85,24 εκατ. ευρώ ήταν και οι φόροι από κληρονομιές.

Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εισπραχθούν φόροι ύψους 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ στο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες ήταν πρώτες με 122.00 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ακολούθησαν οι κληρονομιές με 61.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ οι γονικές παροχές έλαβαν το «χάλκινο» με 55.000. Εκτός τριάδας οι δωρεές με 35.066 δηλώσεις ακινήτων.

Αποκλίσεις

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων τα οποία δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών, διευρύνεται. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.

Παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή τιμών ούτε το 2025. Με το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών, του ΦΠΑ 24% (για ακόμα ένα χρόνο) και του φόρου υπεραξίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνουν «φθηνές» και το επόμενο έτος.

Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων τα οποία άλλαξαν χέρια, έως και σε διπλάσια τιμή σε σχέση με την αντικειμενική.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 213 τ.μ., 1ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 αγοράστηκε στην τιμή των 1,8 εκατ. ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ (+98%).
Άλλο διαμέρισμα 119 τ.μ., 4ου ορόφου, κατασκευής 1967, στα Εξάρχεια, πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τ.μ. (+ 54%).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 παρατείνεται η προθεσμία για την εγγραφή επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς και για την ολοκλήρωση ή διόρθωση εκκρεμών καταχωρήσεων και στοιχείων
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept
ΑΑΔΕ: Υποχρεώσεις εισοδήματος – Πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όποιο ευθυνόμενο πρόσωπο δεν εγγραφεί έγκαιρα
Για το έτος 2025, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε αρχική εγγραφή ή επικαιροποίηση στοιχείων για τα αρχεία εισοδήματος, με την προθεσμία να ξεκινά την Πέμπτη 1/01/2026 και να λήγει την Πέμπτη 15/01/2026
Φωτογραφία: iStock
Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν «έξυπνες» αγορές: να συγκρίνουν τιμές σε φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονικές πλατφόρμες και, όπου είναι δυνατόν, να έχουν σημειώσει τις τιμές πριν την έναρξη των προσφορών
iStock