Χρηστικά

Ανασφάλιστα οχήματα: Νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις 21 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο νόμος 5113/2024 με τον οποίο η πολιτεία μεταξύ άλλων επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και ριζικά το σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, με ελέγχους.

Η Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημέρωσε σήμερα (16.7.2024) πως η νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων τέθηκε σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει τα εξής:

– O ηλεκτρονικός έλεγχος και εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ηλεκτρονικών ελέγχων οχημάτων για τον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν:

  • την υποχρέωση ασφάλισης
  • την καταβολή των τελών κυκλοφορίας
  • τη διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων

– Ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τουλάχιστον μία φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο.

– Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο επιβάλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόστιμο:

  • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα

Το πρόστιμο διαγράφεται μόνο εφόσον γίνει δεκτή σχετική ένσταση του παραβάτη.

– Εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, θα διενεργείται υποχρεωτικά και δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος στους παραβάτες.

– Αν, και κατά τον έλεγχο αυτόν, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, τότε η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος θα αφαιρούνται και θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

– Σε περίπτωση νέου ελέγχου και υποτροπής του παραβάτη (παράβαση από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός τριετίας από την κοινοποίηση της πρώτης πράξης επιβολής προστίμου για το ίδιο όχημα) θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο του προβλεπόμενου ανωτέρω και θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Ανακαινίζω 2026: Επιδότηση έως και 36.000 ευρώ ανά ακίνητο – Οι λεπτομέρειες και τι αλλάζει
Η αρχιτεκτονική του νέου «Ανακαινίζω» δείχνει ότι το πρόγραμμα θα αφορά κυρίως την ανακαίνιση και λιγότερο την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως οι  παλαιότερες δράσεις του «Εξοικονομώ»
Many local buildings are seen along the street up hill in Athens, Greece. 7
ΔΕΟΣ: Στο επίκεντρο οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο – Πάνω από 39.000 έλεγχοι προβλέπονται για το 2026
Πολλές υποθέσεις καταγγελιών παραμένουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ ακόμα και για 12 χρόνια, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε μελλοντικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους
ΑΑΔΕ