Κυριακή, 16 Ιουν.
31oC Αθήνα

Ασφαλιστικό: «Καμπανάκι» Στουρνάρα για «υψηλές» εισφορές

Ασφαλιστικό: «Καμπανάκι» Στουρνάρα για «υψηλές» εισφορές

Αιχμές κατά των “υψηλών” εισφορών υπέρ της σύνταξης άφησε χθες (28.05.24) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση παρουσίασης μελέτης της Eurobank και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εθνική αποταμίευση.

Ο μικρός όγκος ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών στη χώρα σχετίζεται και με τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσε ο κος Στουρνάρας (ΤτΕ) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης . Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος διευκρίνισε πως για παράδειγμα, πριν από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, το ύψος των συντάξεων ήταν τόσο υψηλό ώστε να εγγυώνται ποσοστά αναπλήρωσης υψηλότερα του 100% σε μελλοντικούς συνταξιούχους.

Σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά εισφορών για κύρια και επικουρική σύνταξη, περιορίζονταν έτσι σημαντικά τα κίνητρα για αποταμίευση και ειδικά για επενδύσεις σε κινητές αξίες, σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως παρότι τα ποσοστά αναπλήρωσης από το διανεμητικό πυλώνα έχουν υποχωρήσει, η Ελλάδα παραμένει ουραγός όσον αφορά το μέγεθος του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, αν και η πρόσφατη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) δημιουργεί προϋποθέσεις για βελτίωση.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις