Σάββατο, 13 Απρ.
20oC Αθήνα

ΕΥΔΑΠ: Τι συμβαίνει με τα τιμολόγια στους λογαριασμούς ύδρευσης

ΕΥΔΑΠ: Τι συμβαίνει με τα τιμολόγια στους λογαριασμούς ύδρευσης

Αν και επί της ουσίας το θέμα της αύξησης των τιμολογίων στους λογαριασμού ύδρευσης είναι στα «χέρια» της κυβέρνησης και της νέας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ), υπό την οποία έχει ενταχθεί και ο τομέας ύδρευσης (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), εντούτοις, στην ίδια την ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι δεν έχουν στις επιδιώξεις τους την άνοδο των τιμών. 

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις να αυξήσει τα τιμολόγια νερού τα οποία όπως παραμένουν «παγωμένα» τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει, στην Ελλάδα έχουμε το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο παγκοσμίως.

Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ, της οποίας η εποπτεία έχει «περάσει» στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον έλεγχο να είναι πλέον στα «χέρια» του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν θα είναι αυτή που θα λάβει μόνη της την τελική απόφαση για το αν θα μείνουν σταθερές οι τιμές στους λογαριασμούς ύδρευσης ή αν πάμε σε αυξήσεις από το β’ εξάμηνο και μετά, χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση θα ληφθεί και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τη νέα Ρυθμιστική Αρχή.

Με το θέμα των τιμολογίων σχετίζονται και άλλες παράμετροι, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους της ΕΥΔΑΠ, και λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια ή τις διαρροές στο δίκτυο, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η εισηγμένη για να προωθήσει επενδυτικό πλάνο σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ μόνο στην Ανατολική Αττική έχει επενδυτικό σχέδιο περίπου 900 εκατ. ευρώ για έργα βιολογικού καθαρισμού, 400 εκατ. για έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, ενώ πάνω από 350 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου και των μετρητών αλλά και η ενεργειακή θωράκιση της εταιρείας.

Για τα έργα στην Ανατολική Αττική υπάρχει χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ γενικότερα η ΕΥΔΑΠ «ψάχνει να βρει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις άλλες επενδύσεις».

Αναλόγως των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για τα έργα και των κεφαλαίων που θα καλύψει η ίδια η ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της εισηγμένης θα εισηγηθεί, από πλευράς της, στην Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) και την πρότασή της για διατήρηση των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα ή για μικρή, μάλλον, αύξηση των τιμολογίων.

Κατά συνέπεια, αναμένεται η πρόταση της ΕΥΔΑΠ, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής και η υπουργική απόφαση (ίσως προς το καλοκαίρι) για να φανεί αν επιτραπούν αυξήσεις στο β’ εξάμηνο ή μείνουμε στα ίδια τιμολόγια νερού.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις