Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φόροι: Συνεπείς 4 στους 5 φορολογούμενοι

Φόροι: Συνεπείς 4 στους 5 φορολογούμενοι

Τέσσερις στους πέντε φορολογουμένους πληρώνουν εγκαίρως τους φόρους τους στην εφορία, ανεξάρτητα αν τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται και πληθύνονται.

Η αύξηση των ληξιπροθέσμων χρεών στην εφορία αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις παλιών οφειλών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ενώ βελτιώνεται η εισπραξιμότητα των φόρων, τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα:

-Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μικρά χρέη στην εφορία με αποτέλεσμα να μην το γνωρίζουν για να τα εξοφλήσουν.

-Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και παραμένουν στη λίστα καθώς για να θεωρηθούν ανεπίδεκτα τα «φέσια» που άφησαν πρέπει να περάσουν 20 χρόνια.

-Χιλιάδες οφειλέτες είναι ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν εμπρόθεσμα τους φόρους για να μην βρεθούν εκτός, ενώ:

-Δεν είναι λίγοι οι οφειλέτες που έχουν αποβιώσει αλλά τα χρέη τους εξακολουθούν να συνυπολογίζονται και να μην διαγράφονται.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πρώτο δίμηνο του 2024, αυξήθηκαν κατά 16,6%. Διαμορφώθηκαν σε 1,736 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από το προαναφερθέν ποσό τα 1,5 δισεκ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους, καταγράφοντας μείωση 15,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε δυσμενώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα τα οποία ανήλθαν στα 107,18 δισεκ. ευρώ και προέχονται από 3.878.712 οφειλέτες ενώ οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη δεξαμενή ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο.
Από το συνολικό χρέος τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Έτσι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος περιορίζεται στα 80,85 δισεκ. ευρώ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις