Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πρόστιμα

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πρόστιμα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Νέα μορφή λαμβάνουν πλέον οι φορολογικές δηλώσεις σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το οικονομικό επιτελείο, αλλά και πρόστιμα και κυρώσεις για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν τους κανόνες.

Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι αλλά και οι λογιστές – φοροτεχνικοί, κατά την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να αποφύγουν να υποπέσουν σε τέσσερις συγκεκριμένες παραβάσεις, γλυτώνοντας έτσι να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα:

1. Όταν η φορολογική δήλωση είναι ανακριβής και το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς που προκύπτει προς καταβολή ως εξής:

  • 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,
  • 25% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει το ποσοστό 20% και ανέρχεται σε ποσοστό έως 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,
  • 50% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

2. Ειδικά για ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. ή δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί της διαφοράς.

3. Σε φορολογούμενους συστήματος που υποβάλλουν ανακριβή δήλωση κατοχής, απόκτησης, μεταβολής και διακοπής λειτουργίας POS επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

4. Σε φορολογούμενους που υποβάλλουν ανακριβή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του ενός έτους επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων – πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις