Προτεραιότητα της κυβέρνησης το στεγαστικό ζήτημα
Νομοσχέδιο για την δημόσια περιουσία, από κοινωφελή ιδρύματα ή σχολάζουσες κληρονομιές, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων να ρίξει περισσότερα ακίνητα στην αγορά και για στεγαστικούς λόγους, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα (15.5.2025) στο MEGA.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση προτεραιοποιεί το στεγαστικό ζήτημα (είτε με το μέτρο επιστροφής ενοικίου που θα βοηθήσει να αποτυπωθεί η πραγματικότητα στα μισθώματα, είτε με τα προγράμματα Σπίτι Μου), στοχεύοντας να αξιοποιήσει δημόσια ακίνητα τα οποία ανήκουν στην ΕΤΑΔ και όχι μόνο. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί πλήρως η δημόσια περιουσία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, και να αξιοποιηθεί μέρος αυτών, με γρήγορες μάλιστα διαδικασίες.
O υπουργός εξήγησε πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει κίνητρα συνολικά (και προς τράπεζες και προς ιδιοκτήτες) ούτως ώστε να ανοίξουν κλειστά ακίνητα και να πέσουν στην αγορά, ωστόσο εξήγησε πως το οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση ακόμα να κάνει ανακοινώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναμένονται το φθινόπωρο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την ΔΕΘ, μεταξύ άλλων και την φορολογία των ακινήτων, όπως για τα μισθώματα, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει ήδη μειωθεί κατά 35%.
Ο υπουργός ανέφερε πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα συμπεριλαμβάνεται διάταξη ούτως ώστε το Δημόσιο να απεμπλακεί από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες κατά πολιτών, και η οποία θα προβλέπει πως «το Δημόσιο δεν θα κυνηγά τις υποθέσεις μέχρι τέλους» χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού, υπενθυμίζοντας τις περιπτώσεις των αποζημιώσεων σε Μάτι και Μάνδρα.
Τόνισε πως αυτό το «ανεξάρτητο και ισχυρό φίλτρο» θα είναι έτοιμο εντός του 2025 και ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.
Απαντώντας σχετικά με ένα θέμα το οποίο έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως έρχεται διάταξη η οποία θα επιτρέπει στα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού των δημόσιων λειτουργών (και όχι απλά των πολιτικών) να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, καταργώντας έτσι έναν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήταν «αντι-ενωσιακός».
Σε σχέση με το γεγονός πως το Δημόσιο χρωστά 3,6 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, ο υπουργός εξήγησε πως είναι ζήτημα διαδικασιών, και πως έχει συσταθεί ειδικά ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει τρόπους να μειωθούν οι «χρόνοι» που απαιτούνται για τέτοιου είδους καταστάσεις, κάτι για το οποίο απαιτείται πολλή τεχνική δουλειά.
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, τόνισε πως η δημιουργία ενδιάμεσων κλιμάκων στη φορολογία εισοδήματος είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες ενώ και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εξήγησε πως οι δανειολήπτες μπορούν και τώρα να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό με βάση τα όρια που υπάρχουν, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και τι άλλο μπορεί να γίνει.
Τέλος, ανέφερε πως στις συνομιλίες για τους δασμούς διεθνώς υπάρχει κινητικότητα, ενώ επανέλαβε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πάμε σε ένα καθεστώς μηδενικών δασμών. Τόνισε πως τελικά η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ό,τι κι αν αποφασίσει η ΕΕ ενώ ανέφερε πως και μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να αφαιρεθούν «εμπόδια».