Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιες εναλλακτικές έχουν οι καταθέτες για αποδόσεις μεγαλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων

Ποιες εναλλακτικές έχουν οι καταθέτες για αποδόσεις μεγαλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων

Ολοένα περισσότεροι αποταμιευτές στρέφονται στα εναλλακτικά προϊόντα των τραπεζών, αλλά και στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις προθεσμιακές καταθέσεις

Η τάση αυτή ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και γιγαντώνεται, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν περάσει πολύ λίγο στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις τράπεζες, ο πληθωρισμός ανέβαινε και παραμένει ακόμη υψηλότερος από τα ονομαστικά επιτόκια, ενώ το τοπίο της αποταμίευσης έχει αλλάξει άρδην με τον «θάνατο» του ταμιευτηρίου και την ανάγκη του παραδοσιακού κατόχου καταθέσεων να γίνεται επενδυτής λελογισμένου ρίσκου.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι πράγματι τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου είναι μικρά και οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν, υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα. «Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για τους καταναλωτές. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ άλλων προϊόντων που παρέχουν οι τράπεζες, για τα οποία οι ίδιες θα πρέπει να ενημερώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, και των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με επιτόκιο 4%», είπε ο υπουργός.

Το μήνυμα το έχουν λάβει εδώ και καιρό οι καταθέτες και δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 κατευθύνθηκαν σε εναλλακτικά προϊόντα των τραπεζών αποταμιευτικά κεφάλαια άνω των 3 δις. ευρώ. Τα προϊόντα αυτά, με την ονομασία Target Maturity, είναι βασισμένα σε  Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, ορισμένης χρονικής διάρκειας (οι τελευταίες σειρές των προγραμμάτων αυτών έχουν διάρκεια διετή)  και απόδοσης, τα οποία δίνουν ετήσιο μέρισμα στον επενδυτή και προσδοκόμενη απόδοση στη λήξη που μπορεί να ξεπεράσει και το 4%.

Παράλληλα, το 2023 κατευθύνθηκε ρευστότητα 3,2 δις. ευρώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ενώ πολύ ανταγωνιστικά έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και εναλλακτικών τοποθετήσεων, λειτούργησαν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,83% από 3,77% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Ιανουάριο. To Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,030 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ κατά 1,65 φορές. Απόδοση 3,83% είχαν δώσει και τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας στη δημοπρασία της 31ης Ιανουαρίου.  

Απέναντι στις αποδόσεις των επονομαζόμενων λαϊκών εντόκων, το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,51%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,18%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,83%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,25%.

Σημειώνεται ότι οι για ποσά καταθέσεων της τάξεως των 30.000 – 50.000 ευρώ, τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές μπορούν να φτάσουν και στο 2,10% – 2,20%. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις