Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Πως θα μπορέσουν οι Έλληνες οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων να βγάλουν λεφτά από τις μπαταρίες τους

Πως θα μπορέσουν οι Έλληνες οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων να βγάλουν λεφτά από τις μπαταρίες τους

Μεγάλα οφέλη για το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και για τους ίδιους τους καταναλωτές μπορεί να έχει η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως οικιακές μπαταρίες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία από τον οργανισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ARENA, αν το 10% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι ηλεκτρικό με δυνατότητα παροχής ρεύματος από και προς το δίκτυο, τότε η ζήτηση ηλεκτρισμού στις ώρες αιχμής μπορεί να μειωθεί κατά 6% στους κατά τόπους υποσταθμούς.

Παράλληλα, οι καταναλωτές που θα φορτίζουν σε συγκεκριμένες ώρες θα εξασφαλίζουν χαμηλές τιμές και θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν την ενέργεια επωφελώς.

Πάντως, προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω σε μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, η διείσδυσή τους θα ξεκινήσει σταδιακά από φέτος με στόχο να «πιάσει» όλους τους καταναλωτές ως τα τέλη της δεκαετίας.

Άπαξ και κάποιος διαθέτει έξυπνο μετρητή, μπορεί να συνάψει δυναμικό συμβόλαιο με κάποιον προμηθευτή της επιλογής του.

Πρόκειται για τα τιμολόγια με την πορτοκαλί σήμανση που μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν μπορέσει να εκμεταλλευτούν.

Το δυναμικό συμβόλαιο επιτρέπει διαφορετική χρέωση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, αναλόγως των συνθηκών στο δίκτυο. Έτσι ο κάτοχος του ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να φορτίσει φθηνά το μεσημέρι και να πουλήσει το ρεύμα αργότερα, όταν η τιμή είναι ακριβότερη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα υπήρξαν καταναλωτές στην Αυστραλία που με τον τρόπο αυτό εξοικονόμησαν όλα τα χρήματα που θα πλήρωναν μηνιαίως στο λογαριασμό τους για ρεύμα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλα τα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων τη δυνατότητα αμφίδρομης ροής ώστε να χρησιμοποιούνται ως οικιακές μπαταρίες. Πάντως, κυκλοφορούν και στην Ελλάδα αρκετά που την έχουν.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις