Χρηστικά

Προστασία κατοικίας: «Μαξιλάρι» ασφαλείας οι απευθείας διμερείς συμφωνίες δανειοληπτών – servicers

«Βέλος στην φαρέτρα» των δανειοληπτών για την προστασία της κατοικίας τους αποτελούν οι απευθείας διμερείς συμφωνίες με τις τράπεζες ή τους servicers, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με την πολιτική του κάθε οργανισμού.

Το παραπάνω, άλλωστε, είναι και η πρώτη δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες ανάμεσα στα 7 «εργαλεία» του προγράμματος του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), «Κρατάμε την Ελπίδα – Κρατάμε το Σπίτι μας» για την προστασία κατοικίας.

Η δυνατότητα αυτή που δίδεται με γνώμονα την διευκόλυνση των δανειοληπτών παρέχει περαιτέρω προστασία και διασφάλιση της διαφάνειας στις σχέσεις με τους servicers καθώς ισχύουν πλέον αυστηροί κανόνες για την ορθή και προσωποποιημένη ενημέρωση των οφειλετών.

Σημειώνεται, πως από 1η Απριλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των servicers, μέσα από την οποία είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα και με σαφήνεια τους οφειλέτες για τα «κόκκινα» δάνεια τους.

Ειδικότερα, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που ενημερώνεται κατ’ ελάχιστον σε μηνιαία βάση θα πρέπει να παρέχεται αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για:

  • τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης με αναλυτική καταγραφή
  • την περιοδικότητα των δόσεων,
  • το ιστορικό των πληρωμών
  • το ύψος των δόσεων,
  • την ημερομηνία πληρωμής τους,
  • το τρέχον υπόλοιπο,
  • τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών).

Πριν η πλατφόρμα τεθεί σε λειτουργία, οι servicers υποχρεούνταν να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κ.λπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών.

Υπενθυμίζεται, πως οι ρυθμίσεις για τους servicers ψηφίστηκαν στο τέλος του 2023 στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων». Μέσω αυτού εισήχθησαν σειρά συγκεκριμένων υποχρεώσεων προς τους servicers για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με βάση τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167 αλλά και πέρα από αυτές. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Μηνιαίες οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, 92.590 επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από 1/1/2024 έως 31/3/2025 και τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, υποβάλλουν πλέον τις δηλώσεις ΦΠΑ (περιόδου Ιουλίου και εφεξής) σε μηνιαία βάση.
Senior businessman typing on a laptop in a coworking space
ΔΥΠΑ: 36.778 άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης το α΄ εξάμηνο του 2025
Τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ παρέχουν νέες θέσεις εργασίας, απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και ειδικά προγράμματα, ενώ περιλαμβάνουν πολλές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
Large group of business people waiting for a job interview. 1