Σάββατο, 15 Ιουν.
30oC Αθήνα

Συντάξεις χηρείας: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την περικοπή τους 50% μετά την 3ετία και στον ιδιωτικό τομέα

Συντάξεις χηρείας: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την περικοπή τους 50% μετά την 3ετία και στον ιδιωτικό τομέα

Θα εφαρμοσθεί ο νόμος και “μάλλον σύντομα” για την περικοπή των συντάξεων χηρείας εξ’ ιδίου δικαιώματος κατά 50%, σύμφωνα με όσα αναφέρει αρμόδια πηγή στο newsit.gr.

Υπενθυμίζεται πως με βάση σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, για τα τρία πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου, καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι κανόνες σώρευσης της εθνικής σύνταξης, όπως αναλύθηκαν παραπάνω, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και  καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (δηλαδή, το 35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας (σ.σ. Θανάτου) στο δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα (τέως ΙΚΑ).

Η εφαρμογή της έχει παγώσει από το 2020, ωστόσο αρμόδια στελέχη επισημαίνουν στο newsit.gr πως θα εφαρμοσθεί. 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις