Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Υπουργείο Ενέργειας – νομοσχέδιο: Αυστηροί κανόνες για ρευματοκλοπές, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ΑΠΕ του δικτύου διανομής, ξεκινάει το πρόγραμμα Απόλλων

Υπουργείο Ενέργειας – νομοσχέδιο: Αυστηροί κανόνες για ρευματοκλοπές, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ΑΠΕ του δικτύου διανομής, ξεκινάει το πρόγραμμα Απόλλων

Σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την ενέργεια περιέχει το νομοσχέδιο του Υπουργείο Ενέργειας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 15 Απριλίου.

Καταρχήν, το νομοσχέδιο του Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιέχει τις ρυθμίσεις για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Απόλλων, το οποίο έχει στόχο τον ενεργειακό συμψηφισμό ώστε να απολαύσουν φθηνότερο ρεύμα από ΑΠΕ ευάλωτοι καταναλωτές, δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το Απόλλων θα έχει έξι φάσεις με έναρξη τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας πολιτών από την κάθε περιφέρεια της χώρας εντός έξι μηνών.

Παράλληλα, επιχειρείται αντιμετώπιση του προβλήματος των ρευματοκλοπών με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου εφόσον καταδικαστεί για το συγκεκριμένο αδίκημα. Στο εξής όταν αλλάζει ο χρήσης σε μια παροχή, ο νέος θα προσκομίζει Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση του μετρητή.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει διαγωνισμούς για περισσότερο ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο ηλεκτρισμού, καθώς και διαγωνισμούς για μικρά φωτοβολταϊκά ώστε να λάβουν ταρίφα.

Σχετικά με το πλαίσιο για τις περικοπές παραγωγής σε μονάδες ΑΠΕ, εντός εννέα μηνών θα ισχύσει μετά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ομάδας Διοίκησης. Παράλληλα, τα μικρά φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW θα προσθέσουν εξοπλισμό ώστε να μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να περικόπτει την παραγωγή τους. Σε βάθος χρόνου ο εξοπλισμός θα προστεθεί και στα έργα άνω των 400 κιλοβάτ.

Στα υπεράκτια αιολικά, η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινοπραξίες με στόχο τη διεξαγωγή ανεμολογικών μελετών για τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν.

Τέλος, εισάγεται μια νέα κατανομή στην αυτοπαραγωγή ανά υποσταθμό του ΕΔΔΗΕ για τους καταναλωτές που θα μπορούν να κάνουν χρήση της.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις