Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας: Μέσα στον Αύγουστο θα δοθούν τα χρήματα για στους πυρόπληκτους

Χρήστος Σταϊκούρας: Μέσα στον Αύγουστο θα δοθούν τα χρήματα για στους πυρόπληκτους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Μέσα στον Αύγουστο θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι πρώτες στους πυρόπληκτους καθώς από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να λειτουργεί λειτουργία η πλατφόρμα arogi.gov.gr, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ευελπιστούμε μέσα στον Αύγουστο να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει, γιατί δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Λογαριασμό κρατικής αρωγής για δωρεές στήριξης σε πληγέντες φυσικών καταστροφών, άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών

Ανοίχθηκε εν τω μεταξύ στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν εντολής του υπουργού Οικονομικών, ειδικός λογαριασμός με τίτλο «Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής- Εισφορές Ιδιωτών» του ν. 4797/2021 (Α’ 66), στον οποίο μπορούν να κατατίθενται δωρεές για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας. Ο κωδικός ΙΒΑΝ του ειδικού λογαριασμού είναι: GR 9501000230000002341227461.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν και τα εξής:

«Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει για ακόμα μια φορά η χώρα μας, με τους συμπολίτες μας να δοκιμάζονται σκληρά και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ήδη αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο, το κράτος έχει επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή, ως όφειλε, όλους τους διαθέσιμους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους για την άμεση αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις πυρκαγιές αρχικά, και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της χώρας στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την αμεσότερη δυνατή ανακούφιση των συμπολιτών μας, προχωρήσαμε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτάχυνση των διαδικασιών, για την αποζημίωση κάθε πυρόπληκτου σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται, ενώ παράλληλα δρομολογούμε τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 16 δισ. ευρώ έως το 2027, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών διαχειριστήκαμε πολλαπλές κρίσεις. Την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, μεγάλες φυσικές καταστροφές, εθνικές προκλήσεις και μεταναστευτικές πιέσεις. Βρήκαμε τους πόρους, ενεργήσαμε έγκαιρα, αποζημιώσαμε άμεσα συμπατριώτες μας, χτίσαμε “δίχτυ” προστασίας και ασφάλειας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύσαμε την άμυνα και ενδυναμώσαμε την ισχύ της χώρας. Με την ίδια ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο, με σεμνότητα και με σεβασμό στον κάθε πολίτη, θα ενεργήσουμε και σήμερα, ανταποκρινόμενοι στην νέα πρόκληση και στις ανάγκες των συμπατριωτών μας.

Στην κρίσιμη μάχη, όμως, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών και την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, μπορούμε να συνδράμουμε όλοι. Είναι μια δοκιμασία που επιβάλλει υπευθυνότητα και ενότητα. Η έμπρακτη αλληλεγγύη πολιτών και επιχειρήσεων, στον βαθμό που ο καθένας και η καθεμία μπορούν να προσφέρουν, είναι πολύτιμη. Οι πόροι που θα κατατεθούν κατά την τρέχουσα περίοδο, θα διατεθούν, σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, σε στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και αποκατάστασης των δασικών και άλλων οικοσυστημάτων, οι οποίες και θα ανακοινώνονται δημόσια».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις