Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας: Πιθανό το επίδομα φυσικού αερίου λόγω ανατιμήσεων

Χρήστος Σταϊκούρας: Πιθανό το επίδομα φυσικού αερίου λόγω ανατιμήσεων

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στο φυσικό αέριο. Και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη κι ενός επιδόματος.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο, ο Χρήστος Σταϊκούρας όχι μόνο δεν το απέκλεισε, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα φυσικού αερίου λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και ειδικά στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όμως πρόσθεσε ότι «δεν το έκλεισα» και παρέπεμψε στη δυναμική της οικονομίας και τις πρόσθετες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί.

Όχι μείωση φόρων στα καύσιμα

Αντίθετα, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε την πιθανότητα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, λέγοντας ότι «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή δεν υπάρχει παρέμβαση για μείωση του ΕΦΚ».

Επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως π.χ. την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης και την επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ και τη FED, το φαινόμενο της ακρίβειας φαίνεται να είναι παροδικό, λόγω της ταχείας ανάκαμψης και της πολύ υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, συμπλήρωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Όμως δήλωσε ότι σύντομα θα φανεί στα πορτοφόλια, αλλά πρόσθεσε ότι στη χώρα εκτός από τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος που δημιούργησαν ένα «τείχος ανοσίας», υπάρχουν και θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες και παροδικές παρεμβάσεις από το κράτος.

«Ουσιαστική αλλαγή στην εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ θα υπάρξει στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και όχι στο προσχέδιο», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σχολίασε ότι οι πρόδρομοι δείκτες είναι αρκετά θετικοί και πιθανόν να είναι και πάλι συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 5,9% εφέτος.

«Αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα διανεμηθεί στην κοινωνία, με έμφαση στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς», πρόσθεσε. Ωστόσο, επεσήμανε το ενδεχόμενο να αλλάξει η στόχευση λόγω π.χ. των συνθηκών με την ακρίβεια και ανέφερε ότι είναι σημαντικό η αποσταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών να μην οδηγήσει σε σπιράλ αυξήσεων τιμών και ονομαστικών μισθών.

Για το κόστος της συμφωνίας με τη Γαλλία και τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες για την περίοδο 2025- 2028 έχουν προϋπολογιστεί, θα κατανεμηθούν με ορθολογικό τρόπο διότι είναι με την παραλαβή, και αποτελεί μια πρόσθετη παρέμβαση που έχει κοστολογηθεί.

Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το 34% του Δημοσίου, το οποίο παραμένει βασικός ρυθμιστής με δικαίωμα μειοψηφίας και το management που δεν παραχωρείται. Ενώ για την πιθανότητα χειραγώγησης των μετοχών της επιχείρησης, παρέπεμψε στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα, απάντησε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον από τις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις