Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης»

Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης»
Φωτογραφία Αρχείου

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» στην οικονομία της δήλωσε σήμερα (7.11.2022) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο πριν το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει «επιδεικνύοντας πολύ υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ακόμα και ύφεση, μέσα στο 2023 και υψηλό, επίμονο πληθωρισμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα πριν το Eurogroup:

«Συζητάμε σήμερα στο Eurogroup για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και για κάποιες πρώτες σημαντικές προτάσεις για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ως προς το πρώτο, οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσμενέστερες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ακόμα και ύφεση, μέσα στο 2023 και υψηλό, επίμονο πληθωρισμό.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεικνύοντας πολύ υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, απ’ ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Παράλληλα, όμως θα πρέπει να διέπεται από ευελιξία ως προς τον οικονομικό κύκλο, από ρεαλισμό, ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, από ιδιαίτερες πρόνοιες για δαπάνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ευρώπης και από ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης, με την επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις