Δευτέρα, 20 Μαΐ
23oC Αθήνα

Χρυσή βίζα: Κατατέθηκε η τροπολογία για την απόκτησή της

Απάτες

Αλλάζουν τα όρια για την απόκτηση χρυσής βίζας, σε κάποιες περιοχές της χώρας, με την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. 

Κατά το νομοσχέδιο, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της χρυσής βίζας, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι 500.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν την κατάθεση του αιτήματος για την χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας, στις παραπάνω περιοχές, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου τότε είναι 500.000 η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία του ακινήτου ορίζεται στις 250.00 ευρώ.

Πολίτες τρίτων χωρών – κάτοχοι άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή μπορούν ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους για ισόχρονη διάρκεια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην κυριότητα ή νομή τους και δεν αποτελεί πρόβλημα το διάστημα απουσίας τους από την χώρα. Επίσης για τους πολίτες τρίτων χωρών κατόχους ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.

Η έκδοση άδειας διαμονής χορηγείται εντός δυο μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 οι πολίτες τρίτων χωρών έχουν το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις περιοχές στις οποίες αλλάζουν τα όρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις