Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ύφεση έως 3% φέρνει στην Ελλάδα ο κορονοϊός

Ύφεση έως 3% φέρνει στην Ελλάδα ο κορονοϊός

Μείωση του ΑΕΠ, δηλαδή ύφεση, στην Ελλάδα από 1% έως 3% θα φέρει στην Ελλάδα ο κορονοϊός, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ακόμη πιο εφιαλτικό είναι το σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία.  

Η επίπτωση στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό αναμένεται να είναι ηπιότερη από άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά οι προβλέψεις επηρεάζονται από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημική κρίση, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (26.03.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Click4more Σταϊκούρας σε τράπεζες: Αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες έως τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπό τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1%- 3% λόγω του κορoνοϊού, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021. Για την ευρωπαϊκή οικονομία το σενάριο είναι πως η ύφεση θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα έχει ελάχιστες οι εξαιρέσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις