Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τις τράπεζες λέει το ΔΝΤ

ΔΝΤ Bloomberg

Νέο καμπανάκι από ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Το Ταμείο κατά την χθεσινή του συνεδρίαση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και πλέον σε συνδυασμό με τις σοβαρές αιτιάσεις που έχει εγείρει η ΕΚΤ για το ίδιο θέμα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Και ενώ το ΔΝΤ χτυπά… καμπανάκι, πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ζήτημα του νέου «ν. Κατσέλη». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή διαφωνία και όποια θέματα ήταν ανοικτά έχουν κλείσει ή είναι κοντά στο να κλείσουν. Επίσης διαβεβαίωναν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή την Πέμπτη (σήμερα δηλαδή) ή το αργότερο αύριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως σχετική ενημέρωση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πάντως ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει την Δευτέρα στο Eurogroup χωρίς ψηφισμένο το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως τουλάχιστον ήταν σχεδιασμένο. Τα πάντα σε ό,τι αφορά στον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν δημοσιοποιήθηκε, ό,τι έγινε γνωστό ήταν από πληροφορίες, χθες και όπως έγινε γνωστό αυτό θα συμβεί την Τρίτη το πρωί, μετά δηλαδή την ετυμηγορία του Eurogroup. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ερωτήματα και αναζωπυρώνει κάποια σενάρια που θέλουν τους δανειστές να μεταβάλουν την στάση τους, με αφορμή το θέμα των τραπεζών.

ΔΝΤ: Προσοχή στις τράπεζες

Όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, ανοικτές παραμένουν οι διαφορές στο θέμα των τραπεζών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ταμείο. Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχει επισήμανση για το θέμα του κατώτατου μισθού, με το ΔΝΤ να συμπλέει με την Κομισιόν στο συγκεκριμένα θέμα και να διαβλέπει κινδύνους.

Πηγές από την ΔΝΤ αναφέρουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα ρίσκο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αρνητικές εξελίξεις στην επίτευξη του στόχου μείωσης της ανεργίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ διαπιστώθηκε μεν η πρόοδος και η αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, έγινε επίσης σαφές ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ. Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε ο επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντόλμαν, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον.

Από την συνεδρίαση προκύπτει ότι στο θέμα των τραπεζών εξακολουθούν και παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο. Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ.

Η εν λόγω πρώτη μετά-προγραμματική έκθεση για την Ελλάδα είχε οριστεί ως το δεύτερο θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Ουσιαστικά, αποτελεί τη συνέχεια των πορισμάτων της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά το ότι πλέον το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα, η θέση του έχει σημασία για δύο λόγους:

  • αφενός δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες «αποκλίσεις» από τις θέσεις των θεσμών όπως θα επικυρωθούν πολιτικά στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και
  • αφετέρου οι συστάσεις του διαβάζονται προσεκτικά από τις αγορές στις οποίες επέστρεψε εκ νέου χθες η Ελλάδα με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Η έκθεση (θα συντάσσεται μία ανά εξάμηνο αλλά το ΔΝΤ θα μετέχει σε όλες τις ανά τρίμηνο αποστολές στην Αθήνα) περιλαμβάνει τα «ευρήματα» του Ταμείου, αλλά και τις απαντήσεις της κυβέρνησης μέσω επιστολής του εκπροσώπου της κ. Ψαλιδόπουλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις