Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Υπέρ των αυξήσεων στα όρια ηλικίας των συνταξιοδοτήσεων τάσσεται το ΔΝΤ

Υπέρ των αυξήσεων στα όρια ηλικίας των συνταξιοδοτήσεων τάσσεται το ΔΝΤ

«Ναι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λέει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (24.01.24).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ, «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προσαρμογή των παραμέτρων των συνταξιοδοτικών συστημάτων ως απάντηση στις δημογραφικές τάσεις (όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης) θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων, καθώς και να παρέχει κίνητρα για μεγαλύτερη αποταμίευση των νοικοκυριών.

Oι αυξήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στον τύπο της αναπροσαρμογής χωρίς ad hoc προσαρμογή. Αυτή η πρακτική θα είναι επίσης συμβάλει στην προστασία ή την επέκταση των μη συνταξιοδοτικών κοινωνικών δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, οι οποίες είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «η συγκράτηση των πιέσεων στις δαπάνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του δημοσιονομικού χώρου για κρίσιμες κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της πράσινης μετάβασης. Οι υπερβολικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα μισθών και συντάξεων θα πρέπει να αναχαιτιστούν, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε διακρατικές σύγκριση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προστατεύεται η κρίσιμη κοινωνική βοήθεια προς τους ευάλωτους και να υπάρχει επαρκής χώρος για επενδύσεις».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις