“Ζοφερή” η κατάσταση για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα – Ούτε δύο εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο σε λίγα χρόνια! (πίνακες)

Γιγαντώνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Όλο και πιο γηρασμένος ο πληθυσμός της χώρας. Οι εργαζόμενοι τείνουν να γίνουν λιγότεροι από τους συνταξιούχους!

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει σε έκθεσή της η Κομισιόν το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση τις συνέπειες, που θα έχει κάτι τέτοιο στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, το 2070 για κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν κάτι λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι. Μία από τις διαπιστώσεις που υπάρχουν είναι ότι οι γεννήσεις περιορίζονται δραστικά, οι νέοι μειώνονται και η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα, με αποτέλεσμα και το ασφαλιστικό σύστημα να βρίσκεται ξανά στον αέρα.

Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφονται οι δημογραφικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά το 2,4% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει 10,7 εκατομμύρια άτομα, με το ποσοστό γονιμότητας να παραμένει κάτω από το 1,5. Κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι θάνατοι στο άμεσο μέλλον θα είναι υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων.

Το διαθέσιμο εισόδημα, μάλιστα, των Ελλήνων βρίσκεται στο 68% του μέσου όρου της Ε.Ε., η δε κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 78% και η πυκνότητα εντοπίζεται στα 83 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικώς τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης, από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έως τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, τις γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και την αυξανόμενη αστικοποίηση. Καταδεικνύει, επιπροσθέτως, τη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό -το οποίο αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070. Επιπλέον, αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, την απασχόληση, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Μειώνεται ο πληθυσμός

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έκθεση δείχνει ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται αλλά και γερνά επικίνδυνα. Από 10,7 εκατομμύρια άτομα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2019, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2070 στα 8,5 εκατ. άτομα.

Σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση, εκτιμάται ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως 69 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070. Στον αντίποδα, οι ομάδες ατόμων ηλικίας από τα 70 ως τα 80+ θα διπλασιαστούν. Την ίδια στιγμή οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000) και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2070 θα είναι τα 86 έτη για τους άνδρες και 91 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 81,9 και 65,4 αντίστοιχα στο σύνολο (84,4 και 65,9 για τις γυναίκες και 79,3 και 65 για τους άνδρες). Η διάμεση ηλικία αυξάνεται από 45 έτη που είναι σήμερα σε 52 έτη το 2070.

Δραματική αύξηση του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων

Ακόμη πιο δραματική είναι η αύξηση του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων, που δείχνει πόσοι ενεργά οικονομικοί πολίτες, σε παραγωγική ηλικία, αντιστοιχούν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Έτσι, ενώ σήμερα, περίπου 4 ηλικιωμένοι αντιστοιχούν σε 10 εργαζόμενους ή για την ακρίβεια σε 10 άτομα που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας (μεταξύ 20-64 ετών), ο δείκτης αυτός θα αντιστραφεί το 2070 και πλέον, σχεδόν 7 ηλικιωμένοι θα αντιστοιχούν σε 10 νεότερους.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει, ότι στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, αν παραμείνει αναδιανεμητικό, για την πληρωμή των συντάξεων ενός ηλικιωμένου θα υπάρχουν λιγότεροι από 2 σε ηλικία εργασίας, για να συνεισφέρουν. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι με βάση τα διαθέσιμα αναλογιστικά μοντέλα της κοινωνικής ασφάλισης, για να είναι ένα σύστημα βιώσιμο, απαιτούνται 4 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο και τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι η σχέση τείνει στο ένα προς ένα.

Αντίστοιχη εικόνα στην Ε.Ε

Αντίστοιχη βέβαια είναι και η γενική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της Ε.Ε. αυξάνεται εδώ και χρόνια και προβλέπεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό για άλλες δύο δεκαετίες. Η μέση ηλικία μπορεί να φτάσει τα 49 το 2070 -σχεδόν πέντε χρόνια περισσότερα από σήμερα.

Μέχρι το 2070, το 30% των ανθρώπων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, από περίπου 20% σήμερα. Μάλιστα, από το 2019 έως το 2070, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί σε 13%.

Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) προβλέπεται να μειωθεί από το 59% του συνολικού πληθυσμού που ήταν το 2019, στο 51% το 2070. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των παιδιών και των νέων (ηλικίας 0-19) προβλέπεται να μειωθεί κατά 12,6 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

Οι αγορές ποτέ δεν σε αφήνουν να πλήξεις και αυτό είναι κάτι που φαίνεται καθημερινά. Και ενώ όλοι απορούσαν με το γεγονός ότι αντιμετώπισαν την ... Διαβάστε περισσότερα
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τέλος προθεσμίας – «Μεγάλη Παρασκευή» για εκατομμύρια φορολογούμενους, τι πρέπει να πληρώσουν

Δύσκολη ημέρα η σημερινή για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αφού εκπνέει η προθεσμία για μία σειρά από εκκρεμότητες που μόνο ασήμαντες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Από ... Διαβάστε περισσότερα
Γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών : Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω κορονοϊού

Γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών : Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω κορονοϊού

Οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής ... Διαβάστε περισσότερα
Προκαταβολή έναντι μελλοντικής σύνταξης: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Προκαταβολή έναντι μελλοντικής σύνταξης: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης. Προωθείται προς δημοσίευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας ... Διαβάστε περισσότερα
ΤΑΙΠΕΔ: Νέα ημερομηνία στο διαγωνισμό για το Ξενία Κύθνου κι έξι ακόμη κρατικά ακίνητα

ΤΑΙΠΕΔ: Νέα ημερομηνία στο διαγωνισμό για το Ξενία Κύθνου κι έξι ακόμη κρατικά ακίνητα

Νέα προθεσμία για επτά διαγωνισμούς ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το Ξενία Κύθνου, ορίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την Τρίτη 18 Μαΐου. ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως – Επιβράδυνση στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως – Επιβράδυνση στην Ελλάδα

Παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού, κατά το β’ εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών σε ... Διαβάστε περισσότερα
Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2021 παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,031 δισ. ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα ... Διαβάστε περισσότερα