Σάββατο, 15 Ιουν.
28oC Αθήνα

Αναδάσωση στον Υμηττό από τους Εθελοντές Δασοπροστασίας

εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αφύλακτα στον Υμηττό
εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αφύλακτα στον Υμηττό

Χιλιάδες στρέμματα αφύλακτα από επίδοξους καταπατητές

Οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής διοργανώνουν αναδάσωση και τον εμπλουτισμό του δάσους του Υμηττού, ενώ συμμετέχει και η περιβαλλοντική Green Attack. Η αναδάσωση θα ξεκινήσει το Σάββατο 23/1, στις 12.00 το μεσημέρι και όλοι είμαστε καλεσμένοι. Μεγάλο θέμα είναι οι δημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, που μπορεί να γίνουν βορρά από καταπατητές στον Υμηττό, με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής, επιτηρούν το δάσος του Υμηττού και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (στην περιοχή τους και αλλού), βοηθώντας την Πυροσβεστική. Η προσφορά των εθελοντών στο δάσος δεν σταματά όμως το καλοκαίρι. Τα τελευταία 3 χρόνια η Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής οργανώνει αναδασώσεις και εμπλουτισμούς του δάσους του Υμηττού, με σπόρους βελανιδιάς που συλλέγονται από την περιοχή του Υμηττού.

Περιβαλλοντικές κινήσεις διαμαρτύρονται ότι δεν εφαρμόστηκε εγκύκλιος 2001 του εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Σακελλάκου, ο οποίος ζητούσε την περίφραξη και προστασία των εκτάσεων, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως τις μεταβιβάσεις. Μέχρι τώρα τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν κάνει αποδεκτή απόφαση του 2000 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, για δημόσιες εκτάσεις, μεγάλα τμήματα των οποίων είναι δασικά και αναδασωτέα. Στις εκτάσεις, που κινδυνεύουν από καταπατητές περιλαμβάνεται και η Αιξωνή, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για ολιγωρία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο με τη σειρά του ρίχνει ευθύνες στη Δασική Υπηρεσία.

Oι διοργανωτές εξηγούν,  γιατί καλύτερα οι σπόροι από τα δέντρα! Οι σπόροι, σ’ αντίθεση με τα δενδρύλλια…δεν υφίστανται μεταφυτευτικό σοκ. Αναπτύσσουν ομαλά τις ρίζες τους στο έδαφος και δεν δυσκολεύονται να τις επεκτείνουν. Προσαρμόζονται καλύτερα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, λόγω του «νεαρού της ηλικίας τους». Δεν χρειάζονται πότισμα ή άλλη υποστήριξη. Επίσης προτιμούνται οι σπόροι βελανιδιάς, διότι δεν είναι ένα ξένο είδος για τον Υμηττό, ενώ συντηρεί πολλά είδη.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε