Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δέκα-δεκαπέντε μέρες προθεσμία

Τσίπρας

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις, το “κλειδί” των οποίων κρατά ο Αλέξης Τσίπρας.

Δέκα, το πολύ δεκαπέντε ημέρες απομένουν για να πάρουμε όλες τις απαντήσεις για τις εξελίξεις. Για το πότε ο Πάνος Καμμένος θ’ αποχωρήσει από την κυβέρνηση, για το αν η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από τη Βουλή και με ποια πλειοψηφία, για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει με κυβέρνηση «ανοχής». Κυρίως, όμως, για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Αυτό που κι εμείς οι δημοσιογράφοι, κλεισμένοι στο δικό μας μικρόκοσμο, συζητάμε την επομένη κιόλας των (προηγούμενων) εκλογών.

Δέκα, το πολύ δεκαπέντε ημέρες χρειάζονται για όλα. Διότι η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ ολοκληρώνεται εντός της προσεχούς εβδομάδας κι έτσι η μπάλα περνά στο ελληνικό γήπεδο. Ο υπουργός Άμυνας ήδη έχει προαναγγείλει εξελίξεις στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις – και το σκέπτεται σοβαρά και ο ίδιος – για ψήφιση των Πρεσπών με διαδικασίες-εξπρές. Άρα, θα πρέπει ταυτόχρονα ν’ αποφασίσει τι θα πράξει με τις εκλογές. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας έως το Μάιο ή τον Οκτώβριο (σ.σ.: με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη) ή αν – ζυγίζοντας και τις δημοσκοπήσεις – θα κάνει εκλογές-εξπρές το Μάρτιο.

Εξυπακούεται δε πως στην (μάλλον απίθανη) περίπτωση της απόρριψης των Πρεσπών, τότε θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε εκλογές άμεσα, καθώς θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Την οποία δεδηλωμένη, όμως, εάν περάσει η συμφωνία με την πΓΔΜ, δεν θα χάσει αυτόματα ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ αποτελούν ήδη παρελθόν για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Θα πρέπει είτε να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να καρποφορήσει πρόταση δυσπιστίας που θα υποβληθεί από την αντιπολίτευση, με τις εκδοχές αυτές να θεωρούνται απίθανες. Στην πρώτη περίπτωση διαθέτει την πλειοψηφία – έστω κι αν δεν συγκεντρώνει 151 βουλευτές, αφού οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να καταψηφίσουν και θα επιλέξουν «παρών» ή αποχή. Στη δεύτερη περίπτωση, πάλι λόγω των ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι που είναι υποχρεωτικά απαραίτητες – σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης –για την πρόταση μομφής.

Άρα, όλα συντείνουν στο ότι το «κλειδί» των εξελίξεων κρατά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος θα πάρει και τις αποφάσεις του το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Άντε, δηλαδή, οι δέκα-δεκαπέντε μέρες να γίνουν 20. Όχι, όμως, παραπάνω. Ισχύει, δηλαδή, αυτό που λένε «Κυριακή… κοντή γιορτή». Στην περίπτωσή μας, «Γενάρης… κοντή γιορτή».

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις