Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η φυγή των νέων υποθηκεύει το μέλλον της χώρας…

Η φυγή των νέων υποθηκεύει το μέλλον της χώρας…

Η συνεχιζόμενη φυγή των Ελλήνων νέων στο εξωτερικό αποτελεί ένα απογοητευτικό, έμπρακτο «δημοψήφισμα» ότι η χώρα μας δεν είναι ελκυστική ούτε για τα ίδια τα παιδιά της! Και δεν είναι μόνο αυτό. Η μετανάστευση των Ελλήνων μαζί με την υπογεννητικότητα αποτελούν νάρκες για το μέλλον της πατρίδας μας.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται αλλά και γερνάει. Από το 2011 μέχρι το 2017, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 355.000 άτομα. Αν η σημερινή τάση συνεχισθεί, το 2050 θα έχει  μειωθεί κατά 2,4 εκατομμύρια – δηλαδή οι Έλληνες θα είμαστε μόλις 8,3 εκατ. από 10,7 το 2017! Και η μέση ηλικία, από τα 44 έτη σήμερα, θα αυξηθεί το 2050 σε 50-53 έτη. Η Ελλάδα απειλείται να καταλήξει μικρή και αδύναμη χώρα ηλικιωμένων, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της, στο ασφαλιστικό της σύστημα, αλλά και στον αμυντικό της σχεδιασμό.

Παρά το γεγονός ότι η υπογεννητικότητα δεν έχει αποκλειστικά οικονομικά αίτια, αλλά συνδέεται και με τις κοινωνικές εξελίξεις, η οικονομική κρίση είναι από τις βασικές αιτίες της. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε πλήρως για τη στήριξη της οικογένειας από πλευράς τόσο επιδομάτων όσο και υποδομών. Χωρίς επιδοματική και προνοιακή πολιτική, τα νέα ζευγάρια δεν αποφασίζουν εύκολα το γάμο, πολύ περισσότερο τη δημιουργία οικογένειας με ένα ή και περισσότερα παιδιά.

Στον αντίποδα, η φυγή των νέων Ελλήνων με υψηλή μόρφωση ή επαγγελματική εξειδίκευση, το λεγόμενο brain drain, οφείλεται αποκλειστικά στη διάλυση της οικονομίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβάρυνε το 2015 τη χώρα με 100 δισεκ. ευρώ. Υιοθέτησε πολιτική υπερφορολόγησης και υπερπλεονασμάτων  μεταβάλλοντας το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό. Θέσπισε το άδικο και αντιαναπτυξιακό «ασφαλιστικό σύστημα Κατρούγκαλου». Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υστέρησε κατά 2 δισεκ. ευρώ για να σχηματίζονται υπερπλεονάσματα και να διανέμονται επιδόματα στην κυβερνητική εκλογική πελατεία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις – ακόμη και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η χώρα έγινε τόπος αφιλόξενος για τους νέους με εκπαίδευση και διάθεση δημιουργίας, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 να έχουν ξενιτευτεί  ως υποχρεωτική επιλογή επιβίωσης, στερώντας έτσι τη χώρα από ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλού πνευματικού επιπέδου, κρίσιμο όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την επιβίωση του έθνους μας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει αναλυτικό, κοστολογημένο πρόγραμμα για να αναστραφεί η σημερινή τάση. Για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας, αλλά και να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν οικογένειες. Ο στόχος είναι εθνικός. Η καταστροφική πολιτική για τον τόπο και η υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας έχει ημερομηνία λήξης: την επόμενη των εκλογών.

Η Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι υποψήφια βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις