Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Η ρύπανση του ποταμού Καλαμά στο ευρωκοινοβούλιο

Η Κομισιόν δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για τον Καλαμά
Η Κομισιόν δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για τον Καλαμά

Μολυσμένα νερά αρδεύουν εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε δύο νομούς.

 Ο ποταμός Καλαμάς της Ηπείρου έχει υποστεί κατά καιρούς αλλοιώσεις από αμμοληψίες, επιχώματα, απολήψεις νερού και την κατασκευή φραγμάτων για άρδευση. Με αφορμή τις καταγγελίες από πρωτοβουλίες πολιτών και τα δημοσιευμένα στοιχεία για ανησυχητικές μετρήσεις ρύπων σε ορισμένα σημεία, ο πράσινος ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν. Με τα νερά του αρδεύονται εκτάσεις 35.000 στρεμμάτων στο νομό Θεσπρωτίας και 30.000 στρεμμάτων στο νομό Ιωαννίνων.

Με παλαιότερες γραπτές δεσμεύσεις της, η Κομισιόν θα παρακολουθούσε “εκ του σύνεγγυς” τα μέτρα για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών νομοθετημάτων στον Καλαμά, μεριμνώντας παράλληλα για διενέργεια κατάλληλης περιβαλλοντικής μελέτης και εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θέτει την Κομισιόν προ των ευθυνών της, καλώντας την να δηλώσει με τι τρόπο και με τι αποτελέσματα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει. Παράλληλα, ζητάει να πληροφορηθεί σε τι βαθμό έχει εκπληρώσει η χώρα μας τις υποχρεώσεις της από τη Οδηγία για τα Νερά και τι μέτρα έχει λάβει η Ε.Ε. για να επιβάλει τη εφαρμογή των περιβαλλοντικών μας υποχρεώσεων.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε, «Είμαστε στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για καθαρό Καλαμά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Από τις τοπικές αρχές μέχρι την κυβέρνηση και την Κομισιόν, όλοι χρειάζεται να πιεστούν για να κάνουν επιτέλους αυτό που είναι υποχρεωμένοι». Συνεχίζοντας τόνισε, «Τα συμφέροντα και η αδιαφορία που ρυπαίνουν τον Καλαμά, πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καμιά ανοχή ή συγκάλυψη». Ο Καλαμάς έχει τις πηγές του στο όρος Μιτσικέλι σε υψόμετρο 1.300 μ, ρέει μέσα από τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κι εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, το μήκος του φθάνει τα 115 Χλμ. Η ένωση του γλυκού με το αλμυρό νερό, δημιουργεί μεγάλη ποικιλία από οικότοπους: λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτους, καλαμώνες, αλμυρόβαλτους, λασποτόπια. Όλοι τους έχουν αξία μεγάλη, γιατί υποστηρίζουν σημαvτικούς αριθμούς πουλιών κι αποτελούν πολύτιμο σταθμό για τα μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά.

.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε