Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νταβός με την επενδυτική βαθμίδα ανά χείρας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νταβός με την επενδυτική βαθμίδα ανά χείρας

Τον Ιανουάριο του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αναλύοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει στις διαδοχικές διεθνούς επιπέδου κρίσεις.

Σήμερα βρίσκεται και πάλι στον δήμο που ανήκει στο καντόνι Γκραουμπύντεν της νοτιοανατολικής Ελβετίας, έχοντας ανά χείρας ένα σημαντικό όπλο, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα που πιστοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίνει έναν διαφορετικό αέρα στον Έλληνα πρωθυπουργό που θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη διεθνούς βεληνεκούς εταιρειών. Κυρίως διότι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι βρίσκεται, δικαίως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με ισχυρά πρόσωπα. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Black Rock, Philipp Hildebrand,   του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο. Ενός χαρτοφυλακίου που αγγίζει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το ενδιαφέρον του σημαντικό. Κάτι που  αναμένεται να επιβεβαιωθεί μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αφού οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ως προς τις επενδύσεις και κυρίως τις χώρες στις οποίες επενδύουν τα χρήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό η φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρόγραμμά του ξεκινά σήμερα Πέμπτη και η Ελλάδα θα είναι talk of the town και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θα απασχολήσουν το Φόρουμ όπως άλλωστε και το θέμα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για τις δύο περιπτώσεις που επηρεάζουν άμεσα και τις διεθνείς εξελίξεις τόσο στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων (Ουκρανία) όσο και στο διεθνές εμπόριο (Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα) και στις οποίες θα στραφεί το ενδιαφέρον των προσώπων που θα βρεθούν στο Νταβός.

Η Ελλάδα αποτελεί κεντρικό πυλώνα σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ βρίσκεται σε καίριο γεωπολιτικό πόστο αναφορικά με την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύει τη δυναμική της και κυρίως την οικονομική ευρωστία που προκύπτει μέσα από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις.

Βασικό συστατικό της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και το γεγονός πως ο ίδιος από το 2020 (και πάλι στο Νταβός) έδινε το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει προκειμένου να επιτευχθούν εκείνες οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την αλλαγή σελίδα. Πλέον έχει τη δυνατότητα, παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία να αναδείξει την επίτευξη στόχων προαναγγέλλοντας νέους αναφορικά με το μέλλον της χώρας.

Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού παραμένει η ανάπτυξη μέσα από την πορεία της οικονομίας και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων – τομών που δύναται να επιφέρουν σημαντική αναβάθμιση της ίδιας της κοινωνίας. Όπως κατ επανάληψη έχει τονίσει όλες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει συνδυάζονται με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Γι αυτό άλλωστε επιμένει στην ανταποδοτικότητα της ανάπτυξης έχοντας ως κεντρικό σύνθημα το περισσότερες δουλειές καλύτεροι μισθοί.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις